Biseri

Predstavljamo vam nakit sa 100% prirodno uzgajanim biserima

Ponosno Vam predstavljamo biserni nakit renomiranog proizvođača.

Istražite spektakularne narukvice, otmene minđuše i elegantne ogrlice od izuzetno kvalitetno kultivisanih bisera, uzgajanim na 100% prirodan način, bez veštački dodatog čvrstog centra.

Ogrlice sa biserima

Stilovi ogrlica

Minđuše sa biserima

Vrste bisera

Smatramo da je pre kupovine bitan deo edukacije objasniti kupcu razlike između raznih vrsti bisera.

  • Prirodni (divlji) biseri
  • Kultivisani (uzgajani) biseri
    • na prirodan način
    • sa veštačkim jezgrom
  • Veštački biseri (sintetičke imitacije)

Prirodni biseri rastu u divljini, bez ljudskog uticaja. Veoma su retki, i većina prirodnih bisera na tržištu su antikviteti. Uzgajani biseri se gaje na farmama i direktan su rezultat ljudskog uticaja. Najveći broj bisernog nakita na tržištu napravljen je od uzgajanih bisera. Takvi biseri nastaju i od slatkovodnih i od morskih školjki. Lažni, veštački biseri su zapravo perle koje liče na bisere, ali sačinjene od drugih materijala, najčešće plastike.

Da li se uzgajani biseri smatraju “pravim” biserima?

Da, uzgajani biseri jesu zaista pravi biseri. Dok se Gaura biseri formiraju na prirodan način, bez dodavanja veštačkog jezgra, velika većina kultivisanih bisera se formiraju uz pomoć ljudskog uticaja, konkretno implantacije jezgra u školjku da se pospeši rast bisera.

Biserni privesci

Koje su vrste uzgajanih bisera i njihove karakteristike?

Akoya biseri su mali beli biseri koji nam prvi padnu na pamet kad pomislimo na bisere. Dobijaju se iz morskih školjki, obično su okrugli, bele ili krem nijanse i veoma visokim sjajem. Prečnik im je manji od 9mm.

Tahiti biseri se često zovu “crni biseri”, međutim pokrivaju širok spektar tamnih i hladnih boja, najčešće zelenkasto siva. Dobijaju se iz morskih školjki i obično su prečnika 8-14mm. Najčešće su okrugli, mada mogu biti i drugih oblika.

Biseri Južnog mora su najveći od svih uzgajanih vrsta, najčešće bele boje, nekada sa primesama žute, te ih neki zovu “zlatnim” biserima. Dobijaju se iz morskih školjki i obično su prečnika 8-18m. Najčešće su okrugli, mada mogu biti i drugih oblika.

Slatkovodni biseri postoje u širokom spektru pastelnih boja (obično u nijansama roze i narandžaste), ali postoje i višebojni. Najčešće su manjeg prečnika, okruglastog ili ovalnog oblika, mada mogu biti i raznih drugih oblika. Manji biseri se uzgajaju bez dodatog jezgra, dok se veći slatkovodni biseri uzgajaju ubacivanjem jezgra.

*Iako svaka vrsta bisera ima prepoznatljivu boju i oblik, mogu se desiti razna odstupanja kod svih vrsta.

Biserne narukvice

Biseri – održavanje i briga o nakitu sa biserima

Četiri su glavna faktora koji negativno utiču na bisere; to su više temperature, visoka vlažnost vazduha, intenzivna svetlost i zagađenje vazduha.
Biseri sadrže organsku supstancu koja se može sušiti i raspadati, zbog čega biseri imaju određeni vek trajanja, nakon čega biseri počinju da blede, ljušte se i konačno se uništavaju. To znači da je potrebna posebna pažnja kako bi se osiguralo da biseri ostanu lepi i da traju stotinama godina.

Pre svega, morate nositi bisere kako biste ih sprečili od korozije. Kada osoba često nosi bisere, oni su pod stalnim dejstvom znojnih žlezda. To usporava proces dehidracije bisera i pogoduje razređivanju erodiranih slojeva koji se postepeno uklanjaju, a biser zadržava sjaj. Biserni nakit zahteva posebnu negu.

Dragulj mora biti zaštićen od zagrevavanja i otvorene vatre (zbog činjenice da biseri sadrže 2% vode, mogu popucati i izgubiti sjaj). Držite ih podalje od napada kiselina, abraziva, isparenja i kozmetike. Uglavnom zlatari “oživljavaju” bisere slabim rastvorima hlorovodonične ili sirćetne kiseline. Ako ste kupili biserne perle, broš ili biserni prsten, zapamtite da su ih proizvela živa bića. Njihovi životi nisu potrošeni, ako ceniš i čuvaš njihovu kreaciju – dragoceni biser.
Perite bisere povremeno blagim sapunom kako biste uklonili sve nakupljene naslage i vlagu.

Čuvajte bisere od vlažnih i suvih mesta, kao i od direktne sunčeve svetlosti. Skinite bisere pre kupanja. Sprečite kontakt sa parfemom, uljima ili glinom. Vezanje niti sprečava da se biseri trljaju jedan o drugi i da izazovu štetu. Dobra je ideja obnavljati svoje bisere svake dve ili tri godine.

Nanogice sa biserima