akvamarin obradjen

obrađen kamen

Akvamarin

Akvamarin je transparentni dragi kamen, koji je jedan od varijeteta berila. Ima plavu ili tirkiznu boju i liči na boju mora
akvamarin neobradjen

neobrađena ruda

akvamarin obradjen

obrađen kamen

Osnovne informacije

Akvamarin (eng. Aquamarine) je dragi kamen namenjen onima koji su rođeni u mesecu martu.

Akvamarin je kamen koji donosi hrabrost, zdravlje ali i mir i spokojstvo onome ko ga nosi. Od davnina se verovalo da bi svi parovi trebalo da nose akvamarin na prstenju, jer on produbljuje ljubav i budi strast. Ovaj kamen posebno se povezuje s mornarima koji ga nose kao talismane, jer oni veruju da im obećava sigurno putovanje i da ih čuva od utapanja. Osim mornara, koriste ga putnici koje štiti od zla na putovanjima.

Boja akvamarina je nežno plava koja naginje ka zelenkastim nijansama. Za razliku od cirkona, svaki dragi kamen ima nečistoće, što je znak da su prirodni, dok je većina kamenja akvamarina skroz čista. Veći primerci bi trebalo da budu čak i bez golim okom vidljivih nečistoća/inkluzija.

Zbog diskretne nijanse plave boje, akvamarin se brusi na specifičan način kako bi kamen imao što intenzivniji sjaj. Predivna i jedinstvena, umirujuća plava boja ovog kamena, doprineće osećaju kao da nosite parče okeana na svom prstu, što zapravo i opravdava činjenicu da se i u samom nazivu ovog kamena nalazi reč “voda”. Ovaj predivni dragi kamen izuzetno prepoznatljive plave nijanse, kopa se na raznim nalazištima širom sveta – Brazil, Kina, Kolumbija, Rusija, Indija, SAD.

Za Akvamarin se i danas veruje da doprinosi unutrašnjem miru, mentalnom zdravlju i da generalno ima umirujući efekat na svog vlasnika.

Nakit sa akvamarinom možete da poklonite ne samo onima koji su rođeni u mesecu martu, već možete da ga poklonite i za venčanje, kao poklon nevesti, jer Akvamarin i dalje važi za simbol dugotrajnog zajedništva i ljubavi.

Kamen meseca i godišnjice

Akvamarin predstavlja kamen za one rođene u martu, a takođe ga poklanjaju za 19. godišnjicu.

Karakteristike

MINERAL: beril

HEMIJSKA OZNAKA: Be3Al2Si6O18

BOJA: plava, tirkizna

TVRDOĆA: 7.5 do 8.0

Faktori kvaliteta

Kombinacija različitih faktora utiče na vrednost samog Akvamarina.
145939 QF
Boja

Boja akvamarina je nežna plava koja naginje ka zelenkastim nijansama.

146042 QF
Čistoća

Za razliku od cirkona, svaki dragi kamen ima nečistoće, to je znak da su prirodni. Većina kamenja je skroz čista. Veći primerci bi trebalo da budu bez vidljivih inkluzija.

84608 QF
Brus

Zbog diskretne nijanse boje, akvamarin se brusi na specifičan način kako bi kamen imao što intenzivniji sjaj.

75428 QF
Karataža

Od minerala akvamarina pravi se i malo i veliko kamenje.

Nakon što ste saznali više o dragom kamenju, pozivamo vas da istražite našu ponudu vereničkog prstenja sa dragim kamenjem.