obrađen kamen

Beli Topaz

Beli Topaz je relativno čist i tvrd kamen, i često ima visoko reflektivnu površinu.

neobrađena ruda

obrađen kamen

Osnovne informacije

Topaz dolazi u raznim bojama. Osim braon nijanse, topaz može da se nađe i u zelenoj, plavoj, žutoj, narandžastoj, crvenoj, pink, i ljubičastoj boji. Postoji i bezbojni topaz, koji tretiranjem postaje plav. Topaz takođe može da bude višebojan, odnosno jedan kamen može da ima više nijansi u sebi.

Topaz je dragi kamen koji označava vernost, hrabrost i poštenje. Onome ko ga nosi podariće dobro zdravlje, vernost, kao i sreću. Nosiocu topaza porodica će uvek biti na prvom mestu. Topaz stimuliše mentalnu snagu, odvažnost i hrabrost, što je posebno važno u poslovnom svetu. Topaz je odličan talisman protiv uroka.

Beli topaz je jedan od retkih providnih dragulja koji dolazi iz prirode. U pitanju je mineral iz grupe silikata koji je veoma sličan dijamantima. Njegova tvrdoća je za dva stepena niža od tvrdoće dijamanata i nalazi se na mestu broj 8 po Mosovoj skali.

Beli topaz je netretiran, proziran i transparentan, što ga pored dijamanta čini najpoželjnijim dragim kamenom. S obzirom da je u pitanju prirodni dragi kamen, Topaz može da sadrži interne nečistoće/inkluzije, koje su nastale prilikom formiranja samog dragog kamena. Neki Topazi mogu da imaju vidljive nečistoće, dok drugi mogu da se čine savršenim na oko. U poređenju sa drugim dragim kamenjem, Beli Topaz je relativno čist i tvrd kamen, i često ima visoko reflektivnu površinu. Ime topaza potiče od grčke reči ‘tapazos’, što znači ‘tražiti’. Ako želite dragi kamen koji ima prozirnost i čistoću jednaku dijamantima, onda vam savetujemo da u verenički prsten ugradimo Beli Topaz, koji je daleko povoljniji i pristupačniji nego Dijamant.

Dragi kamen može vremenom da izgubi svoj sjaj tokom svakodnevnog nošenja, ali ne brinite. Razlog gubitka prvobitnog sjaja leži u problemu koji stvara nagomilavanje prašine, ulja, sapuna i ostalih finih čestica koje se lepe za sam kamen. Ovo se dešava i zbog toga što je kamen prirodan, i sadrži mikroskopske pore, u koje se inače uvlači ova svakodnevna prljavština. To nije razlog za brigu, jer je dovoljno da nas posetite i mi ćemo ukloniti prljavštinu specijalnim alatima, i na taj način vratiti prvobitni sjaj vašem kamenu.

Kamen meseca i godišnjice

Dragi kamen Topaz je kamen namenjen za one rođene u novembru. Topaz se poklanja za 4. godišnjicu, dok se Imperijalni topaz (“dragi topaz”) poklanja za 23. godišnjicu.

Karakteristike

MINERAL: Topaz

HEMIJSKI SASTAV: Al2(F,OH)2SiO4

BOJA: Žuta, narandžasta, crvena, braon, pink, ljubičasta, plava zelena, bezbojna

TVRDOĆA: 8

Faktori kvaliteta

Topaz se nalazi u raznim bojama, od raznih nijansi plave pa sve do retkih jarkih crvenih boja.
Boja

Topaz se može naći u raznim bojama. Najvrednije boje su crvenkaste nijanse. Najdostupniji topaz je plave boje.

Čistoća

Za razliku od cirkona, svaki dragi kamen ima nečistoće, to je znak da su prirodni. Topaz obično nema vidljivih nečistoća.

Brus

Topaz se najčešće brusi na ovalni oblik ili oblik suze (kruške).

Karataža

Topaz ze lako može naći u velikim komadima, zbog čega nije teško izbrusiti veliko kamenje.

Nakon što ste saznali više o dragom kamenju, pozivamo vas da istražite našu ponudu vereničkog prstenja sa dragim kamenjem.