obrađen kamen

Citrin

Citrin je providna, bledo žuta, narandžasta pa čak i braon varijanta kvarca.

neobrađena ruda

obrađen kamen

Osnovne informacije

Citrin (eng. Citrine) se retko nalazi u prirodi. Ranije su citrin često mešali sa topazom, zbog njihovih sličnih nijansi. Danas je veoma popularan kvarc za izradu dragog kamenja zbog svoje tvrdoće i privlačnih boja. Citrin je jedan od najprodavanijih narandžastih kamenja. Na savremenom tržištu najtraženije nijanse citrina su zemljane, duboke braon boje, crvenkastog ili narandžastog sjaja.

Citrin je svoj naziv dobio po citrusnom žutom voću sličnom limunu (citrus) sa značenjem “limun” na mnogo jezika i kao što smo već rekli, uglavnom je žuta i/ili narandžasta varijanta kvarca. On je jedan od najpolularnijih dragih kamenja, prilično je cenovno pristupačan,  i povezuje se sa uspehom i prosperitetom.

Citrin važi za kamen za sve rođene u mesecu Novembru, a čini se da je odabran za ovaj mesec kako bi doneo makar malo svetlosti i “toplote” ovom tmurnijem i hladnijem mesecu u godini. Ime ovog kamena izaziva “vodu na usta”, i samim izgovorom ovog dragog kamena u mislima se ređaju sva sočna citrusna voća, od limuna do pomoranžde. Ovaj kamen se kopa u Brazilu, Boliviji, Africi i Rusiji.

Dragi kamen Citrin je lep i dobar izbor za poklon bilo kakve vrste (prsten, ogrlica, minđuše), ne samo onima koji su rođeni u novembru, već kome god da ga poklonite, sigurno ćete izmamiti osmeh na lice.

Kamen meseca i godišnjice

Citrin, kao i topaz predstavlja kamen za rođendane u novembru, a takođe ga poklanjaju za 13. godišnjicu.

Karakteristike

MINERAL: Kvarc

HEMIJSKI SASTAV: SiO2

BOJA: Žuta, narandžasta, crvenkasta, braon.

TVRDOĆA: 7

Faktori kvaliteta

Kombinacija sledećih faktora kvaliteta određuje vrednost Citrina.
Boja

Popularne poruždbine su zasićene žute nijanse, crvenasto-narandžaste, i sličnih zemljanih boja.

Čistoća

Za razliku od cirkona, svaki dragi kamen ima nečistoće, to je znak da su prirodni. Kod citrina inkluzije često nisu vidljive golim okom.

Brus

Citrin se obrađuje i brusi u svim oblicima koji su potrebni juveliru.

Karataža

Citrin je dostupan u svim veličinama bez većih izazova.

Nakon što ste saznali više o dragom kamenju, pozivamo vas da istražite našu ponudu vereničkog prstenja sa dragim kamenjem.