dijamanti

brilijant (naziv oblika dijamanta)

Dijamanti

Dijamant je najlepše delo prirode, dok je brus dijamanta ljudski doprinos toj lepoti.
dijamanti

neobrađen dijamant

dijamanti

brilijant (naziv oblika dijamanta)

Zanimljivosti

Dijamant je dragi kamen koji je svoje ime dobio po grčkoj reči – adamas – što u prevodu znači “neuništiv”. Dijamant je najdragoceniji, najtvrđi i najstariji dragi kamen, stvoren u uslovima pod visokom temperaturom i pritiskom. Po Mosovoj skali tvrdoće dijamant je na samom kraju skale (10). Dijamant se sastoji od atoma ugljenika, koji su raspoređeni u pravilnu kristalnu strukturu, što daje specifičnu tvrdoću. Većina dijamanata je nastala pre više stotina miliona godina.

Dijamant se sastoji od atoma ugljenika, koji su raspoređeni u pravilnu kristalnu rešetku. Atomi imaju identične veze u svim pravcima unutar molekula dijamanta zbog čega i čine tako čvrstim. Većina dijamanata je nastala u periodu starijem od 100 miliona godina.

Dijamant je kamen za one rođene u mesecu aprilu. Veruje se da svom vlasniku donosi vernost, ljubav, čistoću, nevinosti. Zbog svoje tvrdoće, veruje se da daje i veliku hrabrost onima koji ga nose, simbol je večne ljubavi. Paleta boja u kojoj se nalazi “kralj dragih kamenja” je bogata: uključuje popularne bezbojne, kao i zasićene, jarke boje. Dijamant je ruda koja se pretežno kopa u Južnoafričkoj Republici, Indiji, Brazilu, Kanadi i Australiji.

Brojne legende se vezuju za ovaj najpoznatiji dragi kamen na svetu, a spominju se čak i u tekstovima iz antičkih vremena, nekih 400 godina pre nove ere. Verovalo se i da su dijamanti stvoreni udarima gromova, koje su pogađale Zemlju, kao i da su dijamanti suze bogova, odnosno ostaci zvezda koje su udarile Zemlju. Zbog ovakvih verovanja, smatralo se i dijamanti imaju čarobne moći.

Po verovanjima dijamanti su idealan kamen za verenički prsten i predstavlja simbol vere, ljubavi, čistoće i vernost.
Dijamanti su svakako simbol večne ljubavi i stoga je uvek naša preporuka, veridba vereničkim prstenom sa dijamantom, onim koji odgovara vašem budžetu. Dijamant ne mora da bude velik, da bi se prenela poruka obećanja večne ljubavi.

Kamen meseca i godišnjice

Dijamant predstavlja kamen za one rođendane u aprilu. Dijamanti se takođe poklanjaju za godišnjicu.

Karakteristike

MINERAL: Dijamant

HEMIJSKA OZNAKA: C

BOJA: Bezbojno

ČVRSTOĆA: 10

Faktori kvaliteta

Brus dijamanta je ljudski doprinos lepoti dijamanta.
Čistoća

Stepen kvaliteta čistoće definiše broj, veličina i pozicije inkluzija (nečistoća).

Boja

Najkvalitetniji stepen kvaliteta boje dijamanta podrazumeva totalnu bezbojnost kamena.

Brus

Proporcije, simetrija i završna obrada definišu kvaliteta brusa. Sve ovo utiče na refleksiju svetla koji prolazi kroz kamen.

Karataža

Karataža kamena je informacija o njegovoj težini. 1ct (karat) dijamanta je tačno 0,2 grama.

Brilijantna iskustva

Dijamant je mineral sastavljen od čistog ugljenika i jedan je od najtvrđih materijala u prirodi, ali to nije njegova glavna karakteristika zbog koje je dijamant toliko poznat, cenjen i voljen. Visoka disperzija svetlosti je ono što ga odlikuje, zbog čega predstavlja simbol za nakit. Dijamanti mogu krasiti bilo koju vrstu nakita.

Dijamanti se najčešće nalaze u unutrašnjosti zemlje, na raznim dubinama ,gde se kopaju poput svake druge rude. Brušenje dijamanata je posao koji zahteva vanrednu veštinu i strpljenje. Majstor koji brusi kamen, pre samog brušenja pažljivo proučava gde će i kako će da počne sa brušenjem kamena, kako bi iskoristio najčistije delove iskopane rude. Dijamanti su izvanredno tvrdi, njihov sjaj traje večno, i upravo ta simbolika čini svaki poklonjen dijamant posebnim i jedinstvenim.

Konsultujte se sa savetnikom

Zajedno ćemo naći savršen dijamant za planiran povod.

4C • osnove

Clarity – čistoća

Čistoća dijamanta je osobina dijamanata koja se odnosti na njihov vizuelni izgled. Kao faktor mere kvaliteta posmatra se broj nečistoća, tzv. “inkluzija” u unutrašnjosti, ondosno mrlja po površini dragog kamena.

Dijamanti visokog nivoa čistoće su veoma retki. Samo 20% svih iskopanih dijamanata zadovoljava visoke i zahtevne standarde potrebne čistoće za korišćenje kao ukrasnog dragog kamenja za nakit. Ostalih 80% se koristi za industrijalne svrhe gde se pre svega ceni njihova čvrstoća. Većina dijamanata od tih 20% imaju nečistoće koje su vidljive golim okom. Dijamanti koji nemaju golim okom vidljivih inkluzija kada se posmatraju sa razdaljine od 15 cm su tzv. “čisti na oko” dijamanti. Najdragoceniji primerci spadaju u kategorije čistoće VS i SI, dok su IF i VVS vanrednih čistoća.

Kako bi se odredila čistoća dijamanta, dijamanti se klasifikuju oznakama sa slike. Skala se kreće od oznake IF (Flawless), što znači “besprekoran”, odnosno da nema ni mikroskopom vidljivih nečistoća, pa sve do I (Inclusions), što znači da se inkluzije mogu videti i golim okom. Na skali se nalaze se još i VVS (very very slightly included), kao i VS (very slightly included), SI (slightly included). Ove kategorije se dodatno dele na razrede, pa se tako skala upotpunjuje na sledeći način: FL, IF, VVS1, VVS2, VS1, VS2, SI1, SI2, I1, I2 i I3. Sve ovo utiče na određivanje cene dijamanta. Što je dijamant veći i čistiji, to je dijamant vredniji. Inkluzije koje se javljaju kod dijamanata ne znače i nužno ugrožavanje njihovog kvaliteta, niti lepote.

Color – boja

Savršen dijamant je bezbojan. Takvi dijamanti su veoma retki, oni najčešće ipak imaju određen intenzitet neke nijanse žute boje. S druge strane dijamanti jarkih boja (kao što su pink ili plavi dijamanti) su vanredno retki i dragoceni.

Hemijski čisti i strukturalno “SAVRŠENI” dijamanti su savršeno transparentni, bez ikakvih nijansi boje. U zavisnosti od nijanse boje i inteziteta obojenosti kamena, varira i vrednost dijamanta. Na primer, kod prozirnih dijamanta prisustvo žutih nijansi smanjuje vrednost samog kamena. S druge strane, dijamanti jarkih i čistih boja, kao što su na primer pink ili plavi dijamanti imaju mnogo veću vrednost od prozirnih. Najređa boja među dijamantima je crvena boja

Carat – težina

Karataža dijamanta zapravo označava njegovu težinu. Jedan karat iznosti tačno 200 mg.

Težin dijamanta se izražava u karatima. Jedan karat (ct) je tačno 0,2 grama. Cena po karatu nije linearna: 10 komada dijamanata od po 0,1 ct je znatno povoljnije od jednog komada dijamanta težine 1ct. Karataža je jedan od faktora koji znatno utiče na cenu samog kamena. Dijamanti prečnika 3mm su oko 0,1ct teški, i smatraju se malim, diskretnim kamenjem za ukrašavanje vereničkog prstena. Dijamanti prečnika oko 5mm teže oko pola karata, i smatraju se kamenjem srednje veličine i upadljivosti. Kamenje prečnika preko 6mm, su veliki, raskošni dijamanti, i oni se cene i vrednuju shodno njihovoj očaravajućoj lepoti. 1ct brilijant je oko 6,4mm prečnika.

Shape – oblik

Oblik je stil odnosno dizajn koji se postiže prilikom brušenja dijamanata (rude). Najpoznatiji oblik je “round brilliant” odnosno brilijantski, kružni oblik dijamanta. Takođe su popularni i četvrtasti i pravougaoni dijamanti, kao i razni drugi oblici.

Sertifikat o dijamantu

Grantujemo za svaki kupljen dijamant, odnosno za karakteristike u pogledu boje, čistoće i karataže, izdavanjem sertifikata.

Imate pitanja?

Kontaktirajte sa nama › Stojimo vam na raspolaganju.