dijamanti

obrađen kamen

Dijamanti

Dijamant je najdragocenije i najlepše delo prirode, dok je brus dijamanta ljudski doprinos toj lepoti.
dijamanti

neobrađena ruda

dijamanti

obrađen kamen

Osnovne informacije

Dijamant (eng. Diamond) je dragi kamen koji je svoje ime dobio po grčkoj reči – adamas – što u prevodu znači “neuništiv”. Dijamant je najdragoceniji i najstariji dragi kamen, stvoren u uslovima pod visokom temperaturom (oko 1.250º C) i pritiskom (između 40 i 60 atmosfera), koji su mogući jedino na dubinama preko 150 kilometara ispod površine zemlje. Dijamant važi i za najtvrđi dragi kamen u prirodi i po Mosovoj skali zauzima “tron” i jedinstveno 10. mesto, i ništa nije tvrđe od njega. Veruje se da svom vlasniku donosi vernost, ljubav, čistoću, nevinost… Zbog svoje tvrdoće, veruje se da daje i veliku hrabrost i čvrstinu onima koji ga nose.

Dijamant se sastoji od atoma ugljenika, koji su raspoređeni u pravilnu kristalnu rešetku. Atomi imaju identične veze u svim pravcima unutar molekula dijamanta zbog čega i čine tako čvrstim. Drugi mineral koji se takođe sastoji isključivo od molekula uglja je grafit, međutim kristalna struktura je veoma drugačija, i zbog toga je grafit do te mere mekan da se njime može crtati, dok je dijamant toliko čvrst materijal, da njih samo drugi dijamanti mogu da oštete. Većina dijamanata je nastala u periodu starijem od 100 miliona godina.

Dijamant je kamen za one rođene u mesecu aprilu. Zbog svoje čvrstine ovaj dragi kamen je i najtrajniji, pa ga zato smatraju i simbolom večne ljubavi. Paleta boja u kojoj dolazi ovaj “kralj dragOG kamenja” je zausta široka i kreće se od najtraženije i najskuplje – bezbojne, odnosno kristalno providne, do one najtamnije – crne. Dijamant je ruda koja se pretežno kopa u Južnoafričkoj Republici, zatim Indiji, Brazilu, Kanadi i Australiji.

Brojne legende se vezuju za ovaj najpoznatiji dragi kamen na svetu, a spominju se čak i u tekstovima iz antičkih vremena, nekih 400 godina pre nove ere. Verovalo se i da su dijamanti stvoreni udarima gromova, koje su pogađale Zemlju, kao i da su dijamanti suze bogova, odnosno ostaci zvezda koje su udarile Zemlju. Zbog ovakvih verovanja, smatralo se i dijamanti imaju čarobne moći.

Razlog zbog čega su dijamanti prihvaćeni kao idealan kamen za verenički prsten su vera, ljubav, čistoća, poštenje, lojalnost.
Dijamanti su svakako simbol večne ljubavi i stoga je uvek naša preporuka, veridba vereničkim prstenom sa dijamantom, onim koji odgovara vašem budžetu. Ne mora da bude ogroman, da bi se stavio akcenat na pažnju i na poruku koju šaljete vašoj lepšoj polovini – trajna, čvrsta, dugotrajna i nesalomiva ljubav.

Kamen meseca i godišnjice

Dijamant se nalazi skoro na svim spiskovima rođendanskog kamenja. Dijamant predstavlja kamen za one rođendane u aprilu. Dijamanti se takođe poklanjaju za 60. i 75. godišnjicu.

Karakteristike

MINERAL: Dijamant

HEMIJSKA OZNAKA: C

BOJA: Bezbojno

ČVRSTOĆA: 10

Faktori kvaliteta

Brus dijamanta je ljudski doprinos lepoti dijamanta.
Čistoća

Stepen kvaliteta opisuje broj, veličinu, reljefnost i pozicije inkluzija i nečistoća.

Boja

Što manje boje, to viši stepen kvaliteta. Čak i najdiskretnija nijansa smanjuje vrednost dijamanta.

Brus

Proporcije, simetrija i završna obrada čine faktore kvaliteta brusa. Svi oni utiču na refleksiju svetla koji prolazi kroz kamen.

Karataža

Dijamanti su retki, zbog toga su veliki komadi znatno vredniji po karatu u odnosu na sitne dijamante. 1ct (karat) dijamanta je tačno 0,2g.

Brilijantna iskustva

Dijamant je mineral sastavljen od čistog ugljenika i jedan je od najtvrđih materijala u prirodi, ali to nije njegova glavna karakteristika zbog koje je dijamant toliko poznat, cenjen i voljen. Visoka disperzija svetlosti je ono što ga odlikuje, zbog čega predstavlja simbol za nakit. Danas se dijamanti ugrađuju u skoro svaku vrstu nakita; kod nas uglavnom u burme kao i u verenički prsten.

Dijamanti se najčešće nalaze u unutrašnjosti zemlje, na raznim dubinama ,gde se kopaju poput svake druge rude. Brušenje dijamanata je posao koji zahteva vanrednu veštinu i strpljenje. Majstor koji brusi kamen, pre samog brušenja pažljivo proučava gde će i kako će da počne sa brušenjem kamena, kako bi iskoristio najčistije delove iskopane rude. Dijamanti su izvanredno tvrdi i smatraju se neuništivim, njihov sjaj traje večno, i upravo ta simbolika čini svaki poklonjen dijamant posebnim i jedinstvenim, on se ponosno nosi, i prati osobu kojoj se poklonila, ceo život.

Konsultujte se sa savetnikom za dijamante

Slobodno nas nazovite kako bi se konsultovali i dogovorili shodno vašim željama i budžetu. Naš stručnjak za dijamante i planiranje izrade vereničkog prstena će odgovoriti na sva vaša pitanja.
Zajedno ćemo naći savršen dijamant koji će večno krasiti damu kojoj je on poklonjen.

O dijamantu koji ćete pokloniti

Cirkoni, takozvani “sintetički dijamanti” su minerali koji pripadaju grupi nezosilikata. Pored raznih namena za koje se koristi ovaj mineral, u zlatarstvu je neverovatno prisutan. Bezbojni cirkoni su najpopularnija zamena za dijamant, kako zbog pristupačnosti u pogledu cena, tako i zbog velikih sličnosti koje se podudaraju sa najpoznatijim i najcenjenijim dragim kamenom na svetu. Međutim cirkoni vremenom blede, zamagljuju se, lako se izgrebu; zbog toga, nakon određenog vremena potrebno je da se zamene novim.

Osnovne cene, odnosno početne cene vereničkog prstenja iz naše ponude su sa uračunatim cirkonima. Želimo da svakom izađemo u susret, svačiji budžet zaslužuje iskustvo poklanjanja lepog i kvalitetnog vereničkog prstena. U naše modele vereničkog prstenja ugrađeni su pretežno dizajni kamenja prečnika oko 5mm, što je u slučaju dijamanata oko pola karata težine. Dijamanti kupljeni kod nas su uglavnom SI ili VS čistoće, što će biti jasno naznačeno na sertifikatu. Boje su takođe veoma visoke čistoće, odnosno prozirnosti (oko G-H). Ukoliko želite drugačije specifikacije dijamanta u pogledu čistoće (clarity) i boje (color), i veličine (carat), slobodno nas nazovite kako bi se konsultovali, i dogovorili shodno vašem budžetu; naći ćemo zajedno određeni dijamant koji biste želeli da poklonite.

Ukoliko poručujete prsten u našoj internet prodavnici potrebno je da odaberete veličinu kamena (iz padajućeg menija) a koja se nalazi na stranici prstena. Sve su cene jasno naznačene. Ukoliko nije prikazana veličina koja je Vama potrebna, interesujte se mailom ili telefonom o mogućnostima izrade ili podešavanja za konkretan prsten. Takođe, ukoliko u padajućim menijima nije ponuđena čistoća i boja zadovoljavajuća za vas, takođe vas lepo molimo da nas kontaktirate.

4C • osnove

Clarity – čistoća

Čistoća dijamanta je osobina dijamanata koja se odnosti na njihov vizuelni izgled. Kao faktor mere kvaliteta posmatra se broj nečistoća, tzv. “inkluzija” u unutrašnjosti, ondosno mrlja po površini dragog kamena.

Dijamanti visokog nivoa čistoće su veoma retki. Samo 20% svih iskopanih dijamanata zadovoljava visoke i zahtevne standarde potrebne čistoće za korišćenje kao ukrasnog dragog kamenja za nakit. Ostalih 80% se koristi za industrijalne svrhe gde se pre svega ceni njihova čvrstoća. Većina dijamanata od tih 20% imaju nečistoće koje su vidljive golim okom. Dijamanti koji nemaju golim okom vidljivih inkluzija kada se posmatraju sa razdaljine od 15 cm su tzv. “čisti na oko” dijamanti. Najdragoceniji primerci spadaju u kategorije čistoće VS i SI, dok su FL, IF pa čak i VVS vanrednih čistoća. FL i IF čistoće često nazivaju i “muzejskim kvalitetom”.

Kako bi se odredila čistoća dijamanta, dijamanti se klasifikuju oznakama sa slike ispod ovog teksta (GIA Grading system – Gemological Institute of America – Gemološki institut Amerike). Skala podrazumeva šest kategorija i jedanaest razreda u koje se dijamanti svrstavaju. Skala se kreće od oznake FL (Flawless), što znači “besprekoran”, odnosno da inkluzije (nečistoće) ne mogu  da se vide golim okom, niti sa lupom koja uveličava deset puta (10x), pa sve do I (Imperfect), što znači da se inkluzije vide čak i golim okom. Između ove dve krajnosti nalaze se još i IF (Internaly flawless), VVS (very very slightly included), kao i VS (very slightly included), SI (slightly included) i na kraju dolazi I (imperfect). Ove kategorije se dodatno dele na razrede, pa se tako skala upotpunjuje na sledeći način: FL, IF, VVS1, VVS2, VS1, VS2, SI1, SI2, I1, I2 i I3. Sve ovo utiče na određivanje cene dijamanta. Što je dijamant veći i čistiji, to je dijamant vredniji. Inkluzije koje se javljaju kod dijamanata ne znače i nužno ugrožavanje njihovog kvaliteta, niti lepote, a dokaz su da se radi o pravim dijamantima. Najčešći su upravo ovi sa inkluzijama jer se oni najviše i nalaze u prirodi.

Color – boja

Savršen dijamant je bezbojan. Takvi dijamanti se jako retko nalaze u prirodi, zato dijamanti najčešće ipak imaju određen intenzitet iliti nijansu veoma slabe žute boje. S druge strane dijamanti jarkih boja (kao što su pink ili plavi dijamanti) su vanredno dragoceni.

Hemijski čisti i strukturalno “SAVRŠENI” dijamanti su savršeno transparentni, bez ikakvih nijansi boje. Međutim, u prirodi ne postoje prirodni dijamanti koji su apsolutno savršeni. Boja samog dijamanta može da bude pogođena hemijskim nesavršenostima (prilikom nastajanja samog dijamanta) i/ili strukturalnim defektima (inkluzijama) u kristalnoj strukturi. U zavisnosti od nijanse boje i od inteziteta obojenosti dijamanta, boja dijamanta može da smanji, a takođe i da poveća vrednost kamena. Na primer, kod prozirnih dijamanta prisustvo žutih nijansi smanjuje vrednost samog kamena. S druge strane, dijamanti jarkih i čistih boja, kao što su na primer pink ili plavi dijamanti imaju mnogo veću vrednost od prozirnih. Najređa boja među dijamantima je crvena boja

Carat – težina

Karataža dijamanta zapravo označava njegovu težinu. Jedan karat iznosti tačno 200 mg.

Veličina dijamanta, odnosno njegova težina se izražava u karatima. Jedan karat (1 ct) iznosi 0,2 grama. Cena po karatu nije linearna, već eksponencijalna, što znači da 10 komada dijamanata 0.1 ct (ukupno dakle 1ct kada se stave na vagu) određene boje i čistoće, je znatno povoljnije od jednog dijamanta težine 1 ct iste boje i čistoće. Ovo je jedan od faktora koji znatno utiče na cenu samog kamena. Dijamanti prečnika 3mm su oko 0,1ct teški, i smatraju se malim, diskretnim kamenjem za ukrašavanje vereničkog prstena. Dijamanti prečnika oko 5mm su teški oko 0,5ct, i smatraju se kamenjem srednje veličine i upadljivosti. Kamenje preko 6,5mm, odnosno 1ct, su veliki, raskošni dijamanti, i oni se cene i vrednuju shodno njihovoj očaravajućoj lepoti i pojavi.

Cut – brus

Brus je stil odnosno dizajn koji se koristi prilikom oblikovanja dijamanata. Najpoznatiji brus je “brilliant cut” odnosno brilijantski, kružni oblik dijamanta. Takođe su popularni “ovalni” dijamanti, zatim dijamanti u obliku kvadrata, suze i ostalih očaravajućih oblika. Svaki oblik krasi prsten na svoj jedinstven način.

Sertifikat o dijamantu

Zlatara AS garantuje za svaki kupljen dijamant, odnosno za njegove karakteristike u pogledu boje, čistoće, brusa i karataže, izdavanjem sertifikata garancije kvaliteta. Izdat sertifikat nesumnjivo potvrđuje specifikacije dijamanata, i garantuje da kamenje kupljeno kod nas zaista jeste tih karakteristika koje su navedene na sertifikatu.

Imate pitanja?

Kontaktirajte nas. Stojimo vam na raspolaganju. Radnim danima posle 12h, ili pošaljite email na [email protected]

Nakon što ste saznali više o dragom kamenju, pozivamo vas da istražite našu ponudu vereničkog prstenja sa dragim kamenjem.