obrađen kamen

Rubin

Rubin je najdragocenija varijanta minerala korund.

neobrađena ruda

obrađen kamen

Osnovne informacije

Rubin je najskupoceniji dragi kamen u boji. Sirova ruda korunda je bezbojna, međutim tragovi određenih elemenata daju mineralu jedinstvenu dragocenu crvenu nijansu. Taj element je hrom. Rubin je veoma čvrst, postojan i redak dragi kamen. On spada u famoznu “četvorku” dragog kamenja: Dijamant, Rubin, Smaragd, Safir. Kao takav, Rubin je jedan od napoželjnijih dragih kamena, i jedan od najskupljih. Rubini su veoma retki, a veliki komadi su ređi čak i od dijamanata. Rubin je vekovima važio za kraljevski kamen. Vrednost rubina se meri njegovom bojom. Što kristalnije čist i što crveniji (“krvaviji”), to je njegova vrednost veća. Oni po tvrdoći na Mosovoj skali zauzimaju poziciju odmah iza dijamanta, zbog čega su najpoželjniji kamen za vereničko prstenje. Rubin se kopa u Burmi, Šri Lanci, USA, Indiji, Australiji, Pakistanu, Nepalu, Afganistanu, Brazilu, Mjanmaru i Tajlandu.

Ime koje je dobio ovaj kamen, potiče od latinske reči “ruber” što znači crveno. Ovaj kamen pripada svima onima koji su rođeni u mesecu julu.

Rubin predstavlja iskrenost, prijateljstvo i čuva od nesreće i bolesti. Najjači je kamen crvene boje i onome ko ga nosi podariće mnogo energije za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Ne preporučuje se onima koji već poseduju dovoljno energije, jer će na njih imati suprotan efekt. Osim toga, označava slobodu i razigran duh. Zbog svega navedenog, Rubin je savršen kamen za verenički prsten, jer na taj način muškarci mogu da pokažu vatrenu snagu neophnodnu za dugotrajnu i strasnu ljubav.

Predlažemo da ovaj kamen kombinujete uz bilo koju leguru zlata. Savršeno se uklapa, naravno, sa tradicionalnom žutom bojom zlata, ali odlično ide i uz belo ili roze zlato. Posebno dobro izgleda u vereničkom prstenju ali i privescima i minđušama.

Kamen meseca i godišnjice

Rubin predstavlja kamen za one rođene u julu, a takođe ga poklanjaju za 15. i 40. godišnjicu.

Karakteristike

MINERAL: Korund

HEMIJSKI SASTAV: Al2O3

BOJA: Crvena

TVRDOĆA: 9

Faktori kvaliteta

Cene visoko kvalitetnih rubina znaju da oboraju rekorde na aukcijama.
Boja

Boja rubina je najbitniji faktor pri određivanju vrednosti kamena. Najfinije boje su od jarko crvene boje, do diskretnog prelaza u ljubičasto-crvenu.

Čistoća

Za razliku od cirkona, svaki dragi kamen ima nečistoće, to je znak da su prirodni. Inkluzije utiču na prozirnost kamena, i smanjuju njegovu vrednost.

Brus

Rubini se najčešće bruse u brilijantski brus odozgo, dok je dno postepeno sečeno.

Karataža

Veliko kamenje je izuzetno retko i drastično povećava cenu po karatu.

Nakon što ste saznali više o dragom kamenju, pozivamo vas da istražite našu ponudu vereničkog prstenja sa dragim kamenjem.