obrađen kamen

Safir

Safiri su vrste korunda, kristala aluminium-oksida, raznih boja, a koji nisu rubin crvene.

neobrađena ruda

obrađen kamen

Osnovne informacije

Safir je dragi kamen plave boje, jedan od varijeteta minerala korunda (Aluminijum oksid). Naziv potiče od latinske reči (lat. sapphiru), što znači plav. Safir je verijanta korunda i providnog, često i plavog kamena. Po tvrdoći je odmah do Rubina. Na Mosovoj skali, Safir zauzima 9. mesto, odmah iza Dijamanta. Retka vrsta safira je „Safir zvezda“ u kome je kristalna struktura takva da pri fokusiranom svetlu uperenom u sam dragi kamen, svetlost pokazuje zvezdu iz bilo kog pravca. Postoji još jedna vrsta dragog kamena safira, zove se Rubin. Rubin je zapravo crveni safir, koji je takođe varijanta korunda. Za Safir se smatra da je jedan od četiri najvrednija draga kamena zajedno sa rubinom, smaragdom i dijamantom.

Safir je svoju popularnost stekao još u Srednjem veku, a važi za dragi kamen koji savršeno odgovara osobama rođenim u mesecu septembru. Safir se može pronaći u nekoliko različitih boja, međutim najpoznatiji je Plavi Safir. Safiri se kopaju u Indiji, Mjanmaru, Tajlandu, Vijetnamu, Šri Lanci, Kini, Austrailiji, Brazilu, Africi i Severnoj Americi.

Safir je dragi kamen obično modre plave boje koji će u svaki dom da unese mir, mudrost i istinu. Svom nosiocu podariće snagu, marljivost, ali će ga u isto vreme učiniti i jako emotivnim i brižnim, prvenstveno prema njegovoj porodici. U prošlosti se verovalo da je safir prava ljubavna amajlija i da noseći ovaj kamen naglašava privlačnost. Safir se smatra simbolom iskrenosti, vernosti i lojalnosti, te stoga ni ne čudi da se neretko ugrađuje i poklanja u vereničkom prstenu. Najpoznatiji Plavi Safir je nosila princeza Dajana. Ovaj kamen možete pokloniti umesto Dijamanta, a mi predlažemo da ga kombinujete uz belo 14k ili 18k zlato.

Kamen meseca i godišnjice

Safir predstavlja kamen za one rođene u septembru, a takođe ga poklanjaju za 5. i 45. godišnjicu.

Karakteristike

MINERAL: Korund

HEMIJSKI SASTAV: Al2O3

BOJA: Sve osim crvene

TVRDOĆA: 9

Faktori kvaliteta

Svaka boja safira ima svoje sopstvene varijacije kvaliteta.
Boja

Safira ima u raznim bojama. Poželjno je da boja safira bude intenzivna, upadljiva, bez obzira na nijansu.

Čistoća

Za razliku od cirkona, svaki dragi kamen ima nečistoće, to je znak da su prirodni. Plavi safiri uglavnom imaju nekoliko inkluzija, ali su gerenalno čistiji od rubina.

Brus

Safir se često obrađuje u brilijantski brus, sa stepenastim dnom (tzv. normal round cut)

Karataža

Plavi safiri su različitih veličina. Veliki safiri se lakše nalaze od velikih rubina.

Nakon što ste saznali više o dragom kamenju, pozivamo vas da istražite našu ponudu vereničkog prstenja sa dragim kamenjem.