obrađen kamen

Smaragd

Smaragd je plavo zelena varijanta minerala beril.

neobrađena ruda

obrađen kamen

Osnovne informacije

Smaragd je veoma dragocen dragi kamen, duboke zelene boje. Smaragdi su drago kamenje koje veoma jasno sadrži svoje nečistoće, inkluzije i pukotine kroz površinu, koje se blaže rečeno nazivaju “belezima”. Gemolozima je jedan od najvećih izazova da ustanove koja nijansa berila čini mineral smaragdom, a koja nijansa predstavlja zeleni beril i da samim tim bude povoljnija varijanta ovog minerala. Bleđe varijante se svakako ne smatraju smaragdom, što daje pravom lepom smaragdu izvanredno privlačnu nijansu i znatno višu vrednost. Dakle, što je kamen intenzivnije zelene boje, to je vrednost tog komada veća. Svoje ime je dobio zahvaljujući grčkoj reči “smaragdos”, što u prevodu znači “zeleni kamen”. Smaragd se pretežno kopa u Kolumbiji, Brazilu, Pakistanu, Rusiji, Australiji, Južnoj Africi, Indiji, Norveškoj, SAD-u.

Smaragd je idealan kamen za sve one osobe koje su rođene u mesecu maju. Upravo iz tog razloga se smatra simbolom proleća, jer tada priroda koja je preko zime bila siva i tmurna, dobija onu pravu prepoznatljivu zelenu boju. Oni koji nose smaragd miroljubivi su, romantični i brižni. Sam kamen znači ljubav i ako ga držite uz sebe ispuniće vas ljubavlju i poštovanjem. Svog partnera uvek ćete obasipati nežnošću i poštovanjem. Pored toga, on pojačava senzualnost i pobuđuje seksualnu energiju, kao i memoriju, a poboljšava i pamćenje. Stari Rimljani su povezivali smaragde sa boginjom Venerom, koja predstavja plodnost, dobrotu i lepotu.

Predlažemo da ovaj kamen kombinujete uz tradicionalno žutu boju zlata, ali svakako savršeno dopunjuje i nakit bele legure. Ukoliko želite da eksperimentišete sa vereničkim prstenom, svakako predlažemo da probate kombinaciju uz RoseGold leguru.

Kamen meseca i godišnjice

Smaragd je kamen proleća, predstavlja kamen za one rođene u maju, a takođe ga poklanjaju za 20. i 35. godišnjicu.

Karakteristike

MINERAL: Beril

HEMIJSKI SASTAV: Be3Al2Si6O18

BOJA: Jarka zelena

TVRDOĆA: 7.5 do 8

Faktori kvaliteta

Smaragd je standard među zelenim kamenjem već jedan milenijum.
Boja

Najpoželjine nijanse smaragda su plavo-zelena, i čisto-zelena, jarke, zasićene nijanse.

Čistoća

Za razliku od cirkona, svaki dragi kamen ima nečistoće, to je znak da su prirodni. Smaragd ima vidljive nečistoće zvane “žardan”.

Brus

Smaragd se najčešće brusi u pravougaoni oblik (tzv. smaragdni-brus).

Karataža

Zbog njegove male gustine, jedan karat smaragda je veći od jednog karata dijamanta.

Nakon što ste saznali više o dragom kamenju, pozivamo vas da istražite našu ponudu vereničkog prstenja sa dragim kamenjem.