Probni Model

Našli ste savršen prsten, ali ne znate tačnu veličinu njenog prsta. Ovaj problem je najveći pri svakoj veridbi, ali ne i kod nas. Omogućili smo veoma jednostavno, brzo i efikasno rešenje.

Poručite prsten koji vam se najviše sviđa iz naše ponude, u prosečnoj veličini. Nemojte da se brinete oko veličine, veoma brzo ćemo izraditi nov prsten specijalno za njen prst u pravoj veličini.

Nakon veridbe dođete zajedno do nas (ili odete do bilo koje najbliže zlatare), i sa stručnim alatom određujemo veličinu njenog prsta;
izrađuje se sasvim nov prsten specijalno pravljen za nju, u tačnoj veličini.

Ranije se nagađalo, prsten se kupovao u pogrešnoj veličini. Bile su potrebne naknadne korekcije, zbog čega se narušavala stabilnost konstrukcije prstena, krapne koje drže kamenčiće mogu da se iskrive, prsten da se deformiše. U zavisnosti od dizajna, mnogi modeli ni ne mogu da se koriguju. Brzina naše izrade novog prstena garantuje efikasnost zadovoljstvo i kvalitet.

Uputstva i saveti

Vereničko prstenje

U savršenom scenariju sastavni deo veridbe je prsten koji savršeno odgovara. Međutim nemoguće je pogoditi veličinu prsta, bez uzimanja mere stručnim zlatarskim alatom. Od opsega od oko 10 najčešćih veličina, samo jedan broj odgovara savršeno. Zbog toga se u drugim zlatarama posle veridbe prsten koriguje. Mi to ne radimo. Prsten se seče, pa se vari, malo se deformiše, krapnice koje drže kamenje se malo iskrive. Međutim naša zlatara ima savremnu radionicu koja u roku od svega par dana napravi sasvim nov prsten u pravoj veličini, koja je maksimalnog kvaliteta, i bez ikakvih korekcija. Nakon veridbe se uzima tačna mera prsta i odmah se počinje izrada novog prstena.

Burme

Najpouzdaniji način kako da dođete do veličine vaših prstiju je da nas posetite, kako bi vam stručnim zlatarskim alatima uzeli vaše mere. Ukoliko niste u mogućnosti da nas posetite, otiđite u bilo koju lokalnu zlataru u Vašem gradu i zamolite ih da Vam izmere veličine prsta.

Popularne skale

Postoje razne skale za označavanje veličine prstiju; najuniverzalnija označava veličinu po obimu prsta izraženo u milimetrima, i ta skala se kreće od oko 48mm do oko 68mm. Prosečna ženska veličina je oko 53mm obima, dok je tipična muška oko 62mm. Sledeća popularna skala je ta sa vrednostima od 8 do 28 (obim u mm umanjeno za 40), gde je prosečna ženska veličina 13, dok je muška 20.

Sa prstenom na letovanju

Na letovanjima gde se pliva ili ide na plažu, prstenje i burme nemojte poneti. Pesak i stene lako mogu da izgrebu zlato, ili pak da izbiju kamenje. Najveći problem međutim je ipak hladna voda; skoro je zagarantovano da ćete burme ili prsten izgubiti, da će vam nakit pasti sa prsta usled smanjenja obima prsta zbog dužeg boravka u relativno hladnoj vodi.

Sa prstenom u trudnoći

Tokom trudnoće prsti otiču, zato naš predlog da se prstenje tada ne nosi, ili da se nosi na drugom prstu na drugoj ruci, gde možda odgovara veličina. Posle trudnoće prsti se najčešće vraćaju u originalnu veličinu, međutim to nije pravilo. Ukoliko posle trudnoće veličina prstena ne odgovara, predlaže se izrada novog većeg prstena ili burme.

Variranje veličine prstiju

Ne postoji veličina koja je savršena ceo dan, svaki dan, cele godine. Potrebno je da znate da su prsti varijabilnih veličina. Mnogo faktora utiče na trenutnu veličinu prsta: klimatske promene (toplo, hladno, nagla promena temperature), doba dana – jutro, dan, veče; fizička aktivnost, umor; godišnja doba (zimski i letnji dani drastično utiču na veličinu prstiju), promena telesne težine, trudnoća… Ovo su najčešći razlozi zbog kojih prsten u jednom trenutku “savršeno” odgovara, dok nekog drugog dana isti deluje tesan ili labav. Naš predlog je da se prilikom poručivanja odlučite za prosečnu odnosno srednju veličinu od opcija koji vam slično odgovaraju prilikom uzimanja mere. Prsti obično variraju plus-minus jedan broj, ali ima i osoba kod kojih obim prsta varira čak dva broja. Takođe je bitno da znate da kod većine ljudi leva i desna ruka nisu iste veličine. Ukoliko imate problem sa veličinom burme ili prstena na jednoj ruci, predlažemo da probate da nosite na drugoj, možda vam tamo savršeno stoji.

Ne odgovara mi burma. Šta sada?

Burme i prstenje ne korigujemoUkoliko mislite da vam ne odgovara određena veličina, prvo predlažemo da dođete na konsultaciju. Najčešće je problem veličine samo privremen, dajte šansu prstenu ili burmi par nedelja, da se prst navikne na nakit. Probajte da nosite prsten na drugoj ruci, gde je možda on udobniji, usled razlike u veličinama prsta. Uvek možete da tražite da vam se izradi nova burma u željenoj veličini (dizajn burme može da bude isti, sličan ili sasvim drugačiji). Cena nove burme se formira na licu mesta i značajno ja niža* od prvobitne pune prodajne cene burme ili prstena. “Stara” burma ili prsten (neodgovarajuće veličine) se vraća na reciklažu materijala.

* (Cena izrade novog prstena je od oko 40€, uske burme oko 50€, široke burme oko 90€, plus cena ugradnje kamenčića – oko 5€ po kamenu)

Imate pitanja?

Kontaktirajte nas. Stojimo vam na raspolaganju. Radnim danima posle 12h, ili pošaljite email na info@zlatara-as.rs