Veličina prstena

Uputstva i saveti

Vereničko prstenje

U savršenom scenariju deo veridbe je prsten koji savršeno odgovara. Međutim nemoguće je pogoditi veličinu prsta, bez uzimanja mere stručnim zlatarskim alatom. Od deset popularnih veličina, samo jedan broj odgovara savršeno. U našim Wedding Centrima ćete naći prstenje u prosečnim veličinama; nakon veridbe se uzima tačna mera prsta, i prsten se koriguje ukoliko je korekcija izvodljiva, ukoliko je pak velika razlika, ponudiće se izrada novog prstena.

Burme

Najpouzdaniji način da utvrdite veličine vaših prstiju je da nas posetite, kako bi vam stručnim alatima uzeli mere. Ukoliko niste u mogućnosti da nas posetite, posetite bilo koju lokalnu zlataru u Vašem gradu i zamolite ih da Vam izmere prste.

Popularne skale

Postoje razne skale za označavanje veličine prstiju; najuniverzalnija označava veličinu po obimu prsta izraženo u milimetrima, i ta skala se kreće od oko 48mm do oko 68mm. Prosečna ženska veličina je oko 53mm obima, dok je tipična muška oko 62mm. Sledeća popularna skala je ta sa vrednostima od 8 do 28 (obim u mm umanjeno za 40 jedinica), gde je prosečna ženska veličina 13, dok je muška 22.

Sa prstenom na letovanju

Na letovanjima gde se pliva ili ide na plažu, prstenje i burme nemojte poneti. Pesak i stene lako mogu da izgrebu zlato, ili da izbiju kamenje. Najrizičnije je, međutim, boravak u vodi, odnosno plivanje; skoro je zagarantovano da ćete burme ili prsten izgubiti, da će vam nakit pasti sa prsta usled smanjenja obima prsta usled hladne i vlažne sredine.

Sa prstenom u trudnoći

Tokom trudnoće prsti naglo i često otiču, usled čega prstenje ne sme da se nosi! Posle trudnoće prsti se najčešće vrate u prvobitnu veličinu. Ukoliko posle trudnoće veličina prstena ne odgovara, predlaže se pokušaj proširivanja.

Variranje veličine prstiju

Ne postoji veličina, koja je savršena ceo dan, svaki dan, cele godine, svake godine. Potrebno je da znate da su prsti varijabilnih veličina. Mnogo faktora utiče na trenutnu veličinu prsta: ambijentalna temperatura (toplo ili hladno okruženje, vlažnost u vazduhu), doba dana – jutro, dan, veče; fizička opterećenost ruke, fizikči umor, promena telesne težine, trudnoća… Ovo su najčešći razlozi zbog kojih prsten u jednom trenutku “savršeno” odgovara, dok nekog drugog dana isti deluje tesan ili labav. Naš predlog je da se prilikom poručivanja odlučite za prosečnu odnosno srednju veličinu od opcija koji vam slično odgovaraju prilikom uzimanja mere. Prsti obično variraju plus-minus jedan broj, ali ima i osoba kod kojih obim prsta varira čak dva broja. Takođe je bitno da znate da kod većine ljudi leva i desna ruka nisu iste veličine. Ukoliko imate problem sa veličinom burme ili prstena na jednoj ruci, predlažemo da probate da nosite na drugoj, možda vam a drugoj udobniji osećaj.

Ne odgovara mi burma. Šta sada?

Burme i prstenje korigujemo samo ukoliko je korekcija tehnički mogućaUkoliko mislite da vam ne odgovara određena veličina, prvo predlažemo da dođete na konsultaciju. Najčešće je problem veličine samo privremen, dajte šansu prstenu par nedelja, da se prst navikne na nakit. Probajte da nosite prsten na drugoj ruci, gde je možda udobniji osećaj. Uvek možete da tražite da vam se izradi nova burma u željenoj veličini (dizajn burme može da bude isti, sličan ili sasvim drugačiji).

Imate pitanja?

Kontaktirajte nas. Stojimo vam na raspolaganju. Radnim danima posle 12h, ili pošaljite email na info@zlatara-as.rs