Podrška

Pročitajte odgovore na često postavljena pitanja ili popunite formular ako imate pitanja o postojećoj porudžbini ›

 

Verzija i datum teksta: 6.1 / 20.11.2020.

OSETLJIVA ROBA!! NAKIT OD LEGURE ZLATA, PLATINE I SREBRA SE HABA I GREBE I USLED NOŠENJA. BILO KOJI KAMEN U NAKITU (PRIRODAN I SINTETIČKI) MOŽE DA SE ZAPRLJA, ZAMAGLI, OŠTETI, IZGUBI, ISPADNE, SMRSKA I IZGREBE. ROBA NE DOLAZI SA GARANCIJOM KOJA POKRIVA NAVEDENA FIZIČKA OŠTEĆENJA!

Uz nakit se ne izdaje “garancija” na kakvu su se građani navikli prilikom kupovine tehničke robe, nameštaja i sl. Za razliku od takve robe, nakit ne vrši funkciju. Uz nakit se izdaje deklaracija, čiju tačnost garantuje Prodavac, kao i Direkcija za mere i dragocene metale Ministarstva Privrede.

Ispao mi je/oštetio mi se kamen.

Kamen nikada ne ispadne/raspadne se sam od sebe. Svako ispadanje/oštećenje kamena se smatra fizičkim oštećenjem, a za fizička oštećenja ne možemo biti odgovorni.

Kamenje ne lepimo u naš nakit. Shodno najvišim svetskim standardnima i tehnikama, sitni delovi legure metala drže kamenje. Šanse da se izbije ili ošteti kamen su izuzetno male. Nakit iz kojeg je ispao kamen ili nakit sa oštećenim kamenom može da se donese na ugradnju zamenskog kamena, o trošku Kupca, cena popravke se formira nakon procene štete i saopštava se Kupcu. Ukoliko se, pak, ustanovi da je sam predmet pretrpeo oštećenje koje ne može da se sanira, jedino rešenje je izrada novog nakita, ukoliko je ta opcija dostupna. Posebnu pažnju zahtevaju laganiji predmeti koji imaju tanke elemente po dizajnu, ili veliko, izloženo kamenje. U celoj industriji ne postoji garancija proizvođača koja garantuje da nećete kamen izbiti ili oštetiti.

Izgleda da sam alergičan na zlato?

Ne možemo da budemo odgovorni, kao ni da refundiramo robu u slučaju pojave iritacije ili alergijske reakcije na nakit.

Garantujemo da su legure od kojih izrađujemo nakit u skladu sa regulativama propisanim sa strane Ministarstva Privrede, kao i EU standardima legura zlata, srebra i platine. Alergijske reakcije se javljaju zbog prisustva nikla u leguri belog zlata, ili bakra u leguri roze i žutog zlata, dok su iritacije najčešće prouzrokovane zadržavanjem vlage, vode, sapunice ili kućnih hemikalija ispod prstena. Predlažemo da prste i nakit očistite i osušite temeljno i redovno. Konsultujte se sa dermatologom ukoliko redovno dolazi do reakcije.

Ne odgovara mi veličina prstena/burme.

Obim prstiju svima, svakodnevno varira najmanje jedan broj.

Trenutak u kome se procenjuje veličina prsta je odlučujuć za porudžbinu. Naši prodavci su iskusni da stručno procene koja veličina prstena je najverovatije idealna za Kupca, ali Kupac donosi finalnu odluku o veličini prstena koja će biti izrađena. Nije svejedno da li se prsti mere u letnjem ili zimskom periodu, ujutru ili uveče. Sasvim je moguće da prsten koji ste poručili (na dan preuzimanja ili kasnije tokom nošenja) ne bude savršeno odgovarao, zbog raznih uticajnih faktora (toplo ili hladno vreme, privremeno oticanje prstiju, subjektivni doživljaj…). Naš predlog je da se prsten svakako nosi neko vreme, kako bi se dala šansa prstima da se prilagode. Zbog navedenih razloga, uz naše savete, Kupac donosi konačnu odluku o veličini za koju veruje da će odgovarati.

Mogu li da korigujem veličinu prstena/burme?

U principu ne korigujemo burme ili prstenje.

Burme bez kamenja najčešće možemo da proširimo za broj-dva. Burme sa kamenjem ne korigujemo. Prstenje možemo da korigujemo za broj-dva, samo ukoliko dizajn dozvoljava. Kupcu će biti ponuđena opcija korekcije isključivo ukoliko se proceni da je tehnički moguće izvesti korekciju burme ili prstena na kvalitetan način. Burme i vereničko prstenje neretko imaju po dizajnu određen rad ili gravuru, zbog kojih korekcija nije moguća. Tada je jedino rešenje izrada novog predmeta, shodno standardnom cenovniku i roku izrade.

Zašto mi prsten ne sija više? Kamen mi je zamagljen, mutan.

SJAJNE POVRŠINE NAKITA REPARIRAMO POLIRANJEM (PREDLAŽEMO JEDNOM GODIŠNJE). PRVOBITNI SJAJ KAMENJA SE VRAĆA ČIŠĆENJEM PREDMETA KOD KUĆE ILI U RADIONICI.

O završnim obradama: legura zlata je relativno mekana legura. Stakla, čelične i tvrde površine (kao što su kvake, slavine, cibzari) oštetiće, izgrebaće prsten – naročito dno prstena. Repariranje predmeta vršimo shodno cenovniku i tehničkim mogućnostima. Svi predmeti od legura plemenitih metala se habaju usled normalnog nošenja.

O leguri belog zlata: u industriji juvelirstva standardna praksa i deo završne obrade jeste da se nakit od bele legure zlata rodinira. Rodijum služi kao dodatan sloj zaštite, a ujedno daje konačnu belu boju nakitu od belog zlata (legura belog zlata bez tretiranja rodijumom je svetlo žute boje, toplije nijanse bele boje). Vremenom, usled nošenja nakita, sloj rodijuma se haba i polako nestaje. Kako bi se vratila bela nijansa predmetu, potrebno je da se ponovo rodinira.

O sjaju kamenja i nakita: usled nošenja, nakit se haba, svaki kamen se prlja, a sjajne površine matiraju. Ovo ne znači da nakit nije kvalitetan. Radi se o normalnoj pojavi, jer se na nakit nanose prirodna ulja kože, kreme, parfemi, nečistoće iz vazduha. Čišćenje i poliranje postaje neophodno, kao deo redovnog održavanja. Predmeti koji se nose svakodnevno, češće i brže se habaju i prljaju. Naš savet je da se nakit nosi sa posebnom pažnjom, skida redovno, kao i da se kod kuće održava i čisti mekanom četkom za zube, penom neabrazivnog deterdženta u kombinaciji sa toplom vodom.

Koja su moja prava?

 

Prava Kupca (u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača):

  • 14 dana – Kupac ima pravo da odustane od kupovine ukoliko je kupovina obavljena na daljinu, van prostorija maloprodajnih objekata, pod uslovom da je isporučena roba sa stanja, i da roba nije korišćena/nošena, i/ili oštećena.
  • Prodavac je dužan da bez odlaganja, a najkasnije u roku od osam dana od dana prijema reklamacije, pisanim ili elektronskim putem odgovori Kupcu na izjavljenu reklamaciju. Odgovor Prodavca na reklamaciju Kupca mora da sadrži odluku da li prihvata reklamaciju, izjašnjenje o zahtevu potrošača i konkretan predlog i rok za rešavanje reklamacije
  • 15 dana – rok za rešavanje reklamacije. Prodavac je dužan da postupi u skladu sa odlukom, predlogom i rokom za rešavanje reklamacije, ukoliko je dobio prethodnu saglasnost Kupca. Ukoliko Prodavac iz objektivnih razloga nije u mogućnosti da udovolji zahtevu Kupca u roku koji je dogovoren, dužan je da o produžavanju roka za rešavanje reklamacije obavesti Kupca i navede rok u kome će je rešiti.

Da li dobijam neku garanciju uz kupljen nakit?

DEKLARACIJA SADRŽI PODATKE O PLEMENITOM METALU KAO I O DRAGOM KAMENJU.

Na deklaraciji ćete naći podatak o finoći legure predmeta od dragocenog metala (333 8k, 585 14k, 750 18k, 900 22k zlato, srebro 925, platina Pt 950) i boji (belo, žuto ili roze); takođe se deklariše i precizna težina predmeta. Štampana deklaracija sadrži i podatke o specifikacijama dragog kamenja. Deklaracija sadrži podatke o vrsti kamena, karataži odnosno težini kamena (carat), čistoći (clarity), o vrsti brusa (cut), i boji (color).

O veličini prstena

U savršenom scenariju verenički prsten savršeno odgovara osobi koja je verena. Međutim retko može da sazna tačnu veličinu prsta, bez da se pokvari iznenađenje. Od raznih veličina, samo jedan broj odgovara savršeno. U našim Wedding Centrima ćete naći prstenje u taktički odabranim, prosečnim veličinama; ukoliko veličina prstena ne bude odgovarao, nakon veridbe uzima se tačna mera prsta, i prsten se koriguje (uz doplatu) ukoliko je korekcija izvodljiva, ukoliko je pak velika razlika, ponudiće se izrada novog prstena.

Najpouzdaniji način da utvrdite veličinu prsta je da nas posetite, kako bi preciznim alatima ustanovili meru.

Popularne skale

Postoje razne skale za označavanje veličine prstiju; najuniverzalnija označava veličinu po obimu prsta izraženo u milimetrima, i ta skala se kreće oko 50-60mm. Prosečna ženska veličina je oko 53mm obima, dok je tipična muška oko 62mm. Sledeća popularna skala je ta sa vrednostima umanjenim za 40 jedinica, tzv zlatarska skala, gde je prosečna ženska veličina 13, dok je muška 22

Sa prstenom na letovanju:

Na letovanja (gde se planira plivanje), najpametnije je da prstenje i burme ne ponesete. Pesak i stene lako mogu da izgrebu nakit, kao i da izbiju ili oštete kamenje. Najrizičnije je, međutim, boravak u vodi, odnosno plivanje; izuzetno su velike šanse da ćete burme ili prsten nepovratno izgubiti u vodi.

Sa prstenom tokom trudnoće

Tokom trudnoće prsti naglo i često otiču, usled čega prstenje ne sme da se nosi! Posle trudnoće prsti se najčešće vrate u prvobitnu veličinu. Ukoliko posle trudnoće veličina prstena ne odgovara, predlaže se pokušaj proširivanja.

Kako da se ophodim prema burmama sa keramikom?

Keramička Burma zahteva posebnu pažnju.

NAKIT SA KERAMIKOM zahteva posebnu pažnju! Keramika je relativno tvrd materijal ali je takođe sklon pucanju i lomu. Lom keramike se smatra fizičkim oštećenjem i popravlja se shodno cenovniku.

Ima li razlike između brilijanta i dijamanta?

Brilijant je naziv popularnog kružnog brusa, dok termin dijamant opisuje vrstu kamena.

Specifično izbrušen komad rude dijamanta je, dakle, brilijant. Dijamant je naziv vrste prirodne rude, kamena. Svejedno je da li govorite da je nakit sa dijamantom ili sa brilijantom, svakako se radi o istoj stvari. Termin “brilijant” samo dodatno definiše oblik brušenog kamena.

Pošaljite upit za podršku

Sva pitanja vezana za vašu porudžbinu možete poslati popunjavanjem formulara:

    Imate još pitanja?

    Kontaktirajte sa nama. Stojimo vam na raspolaganju.