Pomoć, podrška i edukacija

Pročitajte odgovore na često postavljena pitanja

Verzija i datum teksta: 11 / 20.08.2022.

Nakit (pogotovo taj koji se nosi na ruci) zahteva redovno održavanje i posebnu pažnju

Prstenje od paltine i zlata (bilo koje finoće) može brzo i lako da se pohaba ili trajno da se ošteti od:

 • kvaka, rajsferšlusa,
 • kuhinjskog pribora, čaša, flaša, sudova,
 • nameštaja i ukrasa od kovanog gvožđa,
 • keramičkih podova i kupatilskih elemenata,
 • metalne kancelarijske opreme, laptopova,
 • nameštaja sa staklenim ili metalnim delovima…

PAŽNJA! NAKIT JE OSETLJIVA ROBA! 

 • NAKIT OD LEGURE ZLATA, PLATINE I SREBRA SE HABA I GREBE I USLED NOŠENJA.
 • BILO KOJI KAMEN U NAKITU (PRIRODAN I SINTETIČKI, OD CIRKONA DO DIJAMANTA) MOŽE DA SE ZAPRLJA, ZAMAGLI, OŠTETI, PARČE ODLOMI, IZGUBI, ISPADNE, SMRSKA I IZGREBE,
 • A SAM PREDMET MOŽE DA SE POLOMI, PARČE ODLOMI, OŠTETI, ISKRIVI ILI IZGUBI.

ROBA NE DOLAZI SA GARANCIJOM NA OTPORNOST NA NAVEDENA FIZIČKA OŠTEĆENJA!

pre i posle čišćenja kamenja
Kamenje pre i posle čišćenja
pohaban prsten izgubio sjaj i belinu zlatara as pomoc i podrska copy
(Levo) Sveže rodiniran i poliran prsten pored (desno) pohabanog prstena sa kojeg se tokom nošenja skinuo sloj belog rodijuma.
pre i posle održavanja burme
Burma pre i posle održavanja - poliranje vraća sjaj, rodiniranje vraća belinu
prsten od belog zlata rodiniran i nerodiniran zlatara as pomoc i podrska edukacija
Oba prstena su od bele legure zlata, ali levi je presvučen slojem belog rodijuma, dok desni nije rodiniran. Sloj rodijuma se vremenom haba i skida, i zahteva ponovno rodiniranje u okviru redovnog održavanja nakita

Prsten pre i posle održavanja

Poliranjem se vratio sjaj izgrebanim delovima prstena.

Rodiniranjem se vratila belina prstenu od bele legure zlata.

Ultrazvučnim čišćenjem odstranjene su sve nečistoće sa prstena i oko kamenja.

 

Kliknite na pitanje kako bi videli odgovor
Dodirnite pitanje kako bi videli odgovor

O veličini prstenja i burmi

Kupio sam prsten sa stanja, ali ne odgovara veličina

Radionica će proceniti i javiti izvodljivost, rok i cenu korekcije.

Korigovaćemo ga ukoliko radionica proceni izvodljivost korekcije (prsten ne može da se koriguje ukoliko dizajn prstena ne dozvoljava, i/ili kada je razlika u veličini velika). Ukoliko majstor proceni da neće moći da koriguje prsten na kvalitetan način, prsten se neće korigovati. Bočno sitno kamenje značajno smanjuje mogućnost korigovanja, dok kod prstenja sa jednim centralnim kamenom najčešće su moguće i veće korekcije.

Prodavci će vam asistirati ​da lakše ustanovite​ tačn​u meru prsta, i poslati prsten na procenu mogućnosti korekcije (procena traje 3 do 7 dana). Ukoliko je korekcija izvodljiva, ona će biti ponuđena (korekcija najčešće traje 3 do 7 dana).

Ukoliko prsten nije nošen (nema vidljive tragove habanja i oštećenja), možete ga vratiti u roku od 30 dana od dana kupovine (on se prvo šalje u radionicu na procenu stanja prstena). Ako je prsten vraćen u savršenom stanju, pravi se nov prsten, bez doplate, po meri, po važećem trajanju roka izrade.

Skrećemo Vam pažnju da su desna i leva ruka različite, tako da su i veličine prstiju različite.

Poručio sam prsten/burmu u veličini za koju sam mislio da je tačna, ali se ispostavila kao netačna

Radionica će proceniti i javiti izvodljivost, rok i cenu korekcije.

Korigovaćemo ga ukoliko radionica proceni izvodljivost korekcije (prsten ne može da se koriguje ukoliko dizajn prstena ne dozvoljava, i/ili kada je razlika u veličini velika). Ukoliko majstor proceni da neće moći da koriguje prsten na kvalitetan način, prsten se neće korigovati. Bočno sitno kamenje značajno smanjuje mogućnost korigovanja, dok kod prstenja sa jednim centralnim kamenom najčešće su moguće i veće korekcije.

Radionica će proceniti i javiti izvodljivost, rok i cenu korekcije.

Predmete najčešće možemo da proširimo jedan broj (milimetar obima). Prstenje sa kamenjem u principu ne korigujemo – prisustvo kamenja značajno smanjuje mogućnost korigovanja. Predmete možemo da korigujemo za broj-dva, po cenovniku, i samo ukoliko dizajn dozvoljava. Burme i vereničko prstenje neretko imaju po dizajnu određen rad, kamenje ili gravuru, zbog kojih korekcija nije moguća. Tada je jedino rešenje izrada novog predmeta, shodno standardnom cenovniku i roku izrade.

Korigovaćemo predmet ukoliko radionica proceni izvodljivost korekcije (prsten može da se koriguje samo ukoliko dizajn dozvoljava: kada po njoj nema kamenja, ili kada razlika između stare i nove veličine nije velika). Ukoliko majstor proceni da neće moći da koriguje prsten na kvalitetan način, predmet se neće korigovati.

Ukoliko dizajn predmeta dozvoljava, njega bi proširili mehanički. Radionica će proceniti izvodljivost, centrala će javiti mogućnost, rok i cenu korekcije.

Ukoliko predmet ima neki rad, određene sastavljene elemente, ili kamenje po sebi, mehanička korekcija verovatno neće biti moguća. Tada se razmatra opcija brušenja unutrašnjosti predmeta, čime se ona tanji, a gravura trajno i nepovratno gubi. Nismo u mogućnosti da ponovo graviramo u predmet (međutim dostupne su vam uslužne graverske radnje).

Ukoliko predmet mora da se poveća više od broj-dva, broj veličine će se korigovati dodavanjem odgovarajuće vrste i finoće legure zlata, po cenovniku.

Skraćivanje prstena/burme je najčešće nemoguće zbog prisustva nekih šara, rada, dizajna, kanala, kamenja, asimetrija. Radionica će proceniti i javiti izvodljivost, rok i cenu skraćivanja.

NAPOMENA: Prilikom bilo koje vrste korekcija, gravure i ostale oznake mogu biti trajno i nepovratno uklonjeni.

Prodavci će vam asistirati ​da lakše ustanovite​ novu meru prsta, i poslati burmu radionici na procenu mogućnosti korekcije (procena traje 3 do 7 dana). Ukoliko je korekcija izvodljiva, vrsta korekcije će biti ponuđena (korekcija najčešće traje do 7 dana).

Skrećemo Vam pažnju da su desna i leva ruka različite, tako da su i veličine prstiju različite.

Ne odgovara mi više veličina burme

Radionica će proceniti i javiti izvodljivost, rok i cenu korekcije.

Burme bez kamenja najčešće možemo da proširimo jedan broj (milimetar obima). Burme sa kamenjem u principu ne korigujemo – prisustvo kamenja značajno smanjuje mogućnost korigovanja. Predmete možemo da korigujemo za broj-dva, po cenovniku, i samo ukoliko dizajn dozvoljava. Burme i vereničko prstenje neretko imaju po dizajnu određen rad ili gravuru, zbog kojih korekcija nije moguća. Tada je jedino rešenje izrada novog predmeta, shodno standardnom cenovniku i roku izrade.

Korigovaćemo burmu ukoliko radionica proceni izvodljivost korekcije (burme može da se koriguje samo ukoliko dizajn dozvoljava: kada po njoj nema kamenja, ili kada razlika između stare i nove veličine nije velika). Ukoliko majstor proceni da neće moći da koriguje burme na kvalitetan način, burma se neće korigovati.

Ukoliko dizajn burme dozvoljava, nju bi proširili mehanički. Radionica će proceniti izvodljivost, centrala će javiti mogućnost, rok i cenu korekcije.

Ukoliko burma ima neki rad, određene sastavljene elemente, ili kamenje po sebi, mehanička korekcija verovatno neće biti moguća. Tada je jedina opcija brušenje unutrašnjosti burme, čime se ona tanji, a gravura trajno i nepovratno gubi. Nismo u mogućnosti da ponovo graviramo u burmu (dostupne su vam uslužne graverske radnje).

Ukoliko burma mora da se poveća više od broj-dva, broj veličine burme će se korigovati dodavanjem odgovarajuće vrste i finoće legure zlata, po cenovniku.

Skraćivanje burme je najčešće nemoguće zbog prisustva nekih šara, rada, dizajna, kanala, kamenja, asimetrija. Radionica će proceniti i javiti izvodljivost, rok i cenu skraćivanja.

Prilikom bilo koje vrste korekcija, gravure i/ili žigovi mogu biti trajno i nepovratno uklonjeni.

Prodavci će vam asistirati ​da lakše ustanovite​ novu meru prsta, i poslati burmu radionici na procenu mogućnosti korekcije (procena traje 3 do 7 dana). Ukoliko je korekcija izvodljiva, vrsta korekcije će biti ponuđena (korekcija najčešće traje do 7 dana).

Sigurni da znate tačnu veličinu njenog prsta?

Uvek je najbolje kupiti prsten prosečne veličine, i posle doći na merenje prsta, radi eventualne korekcije ili zamene.
Najrizičnije je kada kupac, kao laik, misli da zna tačnu meru prsta osobe kojoj želi da pokloni prsten. Najčešće Kupci kažu odnosno veruju u sledeće: “njena veličina je 17mm”. Mi ne znamo da li je Kupac svestan raznih skala za merenje veličine. 17 može da bude i po zlatarskoj skali veličina 17 što je zapravo prst obima 57mm, a može da bude i unutrašnji prečnik 17mm, što je po obimu 54mm.

Još jedan primer je kad kupac traži veličinu 15, a zapravo misli na unutrašnji prečnik 15mm, što je zlatarska veličina 7,5. Jako je bitno da kupac bude svestan toga da može lako da pogreši, i da loša informacija dovede do nemogućnosti korigovanja, u kom slučaju Kupcu ostaje prsten pogrešne veličine, bez mogućnošću odustajanja od kupovine, u slučaju da prsten nije kupljen sa stanja.

Svaki nenošen prsten koji je kupljen sa stanja može da se zameni za prsten druge veličine (po izradi ili sa stanja) u roku od 30 dana od dana kupovine, bez doplate.


Četiri popularne skale su:
 1. Međunarodna skala broji veličinu po obimu prsta izraženo u milimetrima; Prosečna ženska veličina je oko 54mm obima, dok je tipična muška oko 62mm.
 2. Jednako popularna skala je tzv. zlatarska skala veličina, sa umanjenim vrednostima za četrdeset jedinica, dakle po ovoj drugoj skali takođe se obim meri: prosečna ženska veličina je oko 14, dok je tipična muška oko 22.
 3. Treća skala bi bila mera unutrašnjeg prečnika izraženo u milimetrima; prosečna ženska veličina je oko 17mm prečnika, dok je tipična muška oko 19,7mm prečnika.
 4. Četvrta, manje popularna skala bi bila Američka skala; prosečna ženska veličina je oko broja 6,5, dok je tipična muška oko broja 10.

Skrećemo Vam pažnju da su desna i leva ruka različite, tako da su i veličine prstiju različite. Dakle najbolje je da mi uzmemo meru prsta NAKON veridbe / uručivanja poklona.

Kako da kupim prsten kada ne znam veličinu?

Uvek je najbolje kupiti prsten prosečne veličine, i posle doći na merenje prsta, radi eventualne korekcije ili zamene.

Osoba koja poklanja prsten najčešće ne zna tačnu veličinu prsta – to je sasvim normalno. Prilikom kupovine preuzima se prsten sa stanja u prosečnoj veličini (zlatarske veličine između 10 i 14 – nisu milimetri u pitanju, ovo takođe nisu mere unutrašnjeg prečnika), jer se ona najčešće ispostavi kao odgovarajuća, ili su najveće šanse da će biti potrebna sitna korekcija.

Nakon predaje prstena, osoba koja treba da nosi prsten dolazi jedne od naših radnji, gde se preciznim zlatarskim meračem ustanovi tačna veličina, nakon čega se koriguje prsten (ukoliko dizajn dozvoljava) ili se izrađuje nov (ukoliko je prsten kupljen sa stanja i vrati se odmah nakon uručivanja, neoštećen, nenošen).

Tri popularne skale za oznaku veličine prsta:
 1. Međunarodna skala broji veličinu po obimu prsta izraženo u milimetrima; veličine su najčešće u opsegu od oko 48 do oko 55 mm. Prosečan (ženski) obim je 51-54mm.
 2. Jednako popularna skala je tzv. zlatarska skala veličina, sa umanjenim vrednostima za četrdeset jedinica, dakle po ovoj drugoj skali takođe se obim meri, ali izražava kao npr: veličina 8 (za manje prste), 13 (mera prosečnog ženskog domalog prsta) ili npr. 17 (jači ženksi domali prst)
 3. Treća skala bi bila mera unutrašnjeg prečnika izraženo u milimetrima; veličine su najčešće u opsegu od oko 15,5 do oko 17,5 mm. Prosečan (ženski) obim je 16,75 mm.

Skrećemo Vam pažnju da su desna i leva ruka različite, tako da su i veličine prstiju različite.

Skale za merenje veličine prsta

Četiri popularne skale za oznaku veličine prsta:
 1. Međunarodna skala broji veličinu po obimu prsta izraženo u milimetrima; Prosečna ženska veličina je oko 54mm obima, dok je tipična muška oko 62mm.
 2. Jednako popularna skala je tzv. zlatarska skala veličina, sa umanjenim vrednostima za četrdeset jedinica, dakle po ovoj drugoj skali takođe se obim meri: prosečna ženska veličina je oko 14, dok je tipična muška oko 22.
 3. Treća skala bi bila mera unutrašnjeg prečnika izraženo u milimetrima; prosečna ženska veličina je oko 17mm prečnika, dok je tipična muška oko 19,7mm prečnika.
 4. Četvrta, manje popularna skala bi bila Američka skala; prosečna ženska veličina je oko broja 6,5, dok je tipična muška oko broja 10.

Skrećemo Vam pažnju da su desna i leva ruka različite, tako da su i veličine prstiju različite.

O veličini prstena

U savršenom scenariju verenički prsten savršeno odgovara osobi koja je verena. Međutim retko može da sazna tačnu veličinu prsta, bez da se pokvari iznenađenje. Od raznih veličina, samo jedan broj odgovara savršeno. U našim Wedding Centrima ćete naći prstenje u taktički odabranim, prosečnim veličinama; ukoliko veličina prstena ne bude odgovarao, nakon veridbe uzima se tačna mera prsta, i prsten se koriguje (uz doplatu) ukoliko je korekcija izvodljiva, ukoliko je pak velika razlika, ponudiće se izrada novog prstena.

Najpouzdaniji način da utvrdite veličinu prsta je da nas posetite, kako bi preciznim alatima ustanovili meru.

Popularne skale

Postoje razne skale za označavanje veličine prstiju; najuniverzalnija označava veličinu po obimu prsta izraženo u milimetrima, i ta skala se kreće oko 50-60mm. Prosečna ženska veličina je oko 53mm obima, dok je tipična muška oko 62mm. Sledeća popularna skala je ta sa vrednostima umanjenim za 40 jedinica, tzv zlatarska skala, gde je prosečna ženska veličina 13, dok je muška 22

Sa prstenom na letovanju:

Na letovanja (gde se planira plivanje), najpametnije je da prstenje i burme ne ponesete. Pesak i stene lako mogu da izgrebu nakit, kao i da izbiju ili oštete kamenje. Najrizičnije je, međutim, boravak u vodi, odnosno plivanje; izuzetno su velike šanse da ćete burme ili prsten nepovratno izgubiti u vodi.

Sa prstenom tokom trudnoće

Tokom trudnoće prsti naglo i često otiču, usled čega prstenje ne sme da se nosi! Posle trudnoće prsti se najčešće vrate u prvobitnu veličinu. Ukoliko posle trudnoće veličina prstena ne odgovara, predlaže se pokušaj proširivanja.

Kao da mi ne odgovara više veličina prstena/burme

Obim prstiju svima, svakodnevno varira najmanje jedan broj.

Trenutak u kome se procenjuje veličina prsta je odlučujuć za porudžbinu. Naši prodavci su iskusni da stručno procene koja veličina prstena je najverovatije idealna za Kupca, ali Kupac donosi finalnu odluku o veličini prstena koja će biti izrađena. Nije svejedno da li se prsti mere u letnjem ili zimskom periodu, ujutru ili uveče. Sasvim je moguće da prsten koji ste poručili (na dan preuzimanja ili kasnije tokom nošenja) ne bude savršeno odgovarao, zbog raznih uticajnih faktora (toplo ili hladno vreme, privremeno oticanje prstiju, subjektivni doživljaj…). Naš predlog je da se prsten svakako nosi neko vreme, kako bi se dala šansa prstima da se prilagode. Zbog navedenih razloga, uz naše savete, Kupac donosi konačnu odluku o veličini za koju veruje da će odgovarati.

Radionica će proceniti i javiti izvodljivost, rok i cenu korekcije.

Burme bez kamenja najčešće možemo da proširimo jedan broj (milimetar obima). Burme sa kamenjem u principu ne korigujemo – prisustvo kamenja značajno smanjuje mogućnost korigovanja. Predmete možemo da korigujemo za broj-dva, po cenovniku, i samo ukoliko dizajn dozvoljava. Burme i vereničko prstenje neretko imaju po dizajnu određen rad ili gravuru, zbog kojih korekcija nije moguća. Tada je jedino rešenje izrada novog predmeta, shodno standardnom cenovniku i roku izrade.

Korigovaćemo burmu ukoliko radionica proceni izvodljivost korekcije (burme može da se koriguje samo ukoliko dizajn dozvoljava: kada po njoj nema kamenja, ili kada razlika između stare i nove veličine nije velika). Ukoliko majstor proceni da neće moći da koriguje burme na kvalitetan način, burma se neće korigovati.

Ukoliko dizajn burme dozvoljava, nju bi proširili mehanički. Radionica će proceniti izvodljivost, centrala će javiti mogućnost, rok i cenu korekcije.

Ukoliko burma ima neki rad, određene sastavljene elemente, ili kamenje po sebi, mehanička korekcija verovatno neće biti moguća. Tada je jedina opcija brušenje unutrašnjosti burme, čime se ona tanji, a gravura trajno i nepovratno gubi. Nismo u mogućnosti da ponovo graviramo u burmu (dostupne su vam uslužne graverske radnje).

Ukoliko burma mora da se poveća više od broj-dva, broj veličine burme će se korigovati dodavanjem odgovarajuće vrste i finoće legure zlata, po cenovniku.

Skraćivanje burme je najčešće nemoguće zbog prisustva nekih šara, rada, dizajna, kanala, kamenja, asimetrija. Radionica će proceniti i javiti izvodljivost, rok i cenu skraćivanja.

Prilikom bilo koje vrste korekcija, gravure i/ili žigovi mogu biti trajno i nepovratno uklonjeni.

Prodavci će vam asistirati ​da lakše ustanovite​ novu meru prsta, i poslati burmu radionici na procenu mogućnosti korekcije (procena traje 3 do 7 dana). Ukoliko je korekcija izvodljiva, vrsta korekcije će biti ponuđena (korekcija najčešće traje do 7 dana).

O naplati

Mogu li da platim u evrima?

Ne. Cene na sajtu su iskazane u evrima i one su samo informativne, plaćanje se vrši u dinarima. Konačna cena u dinarima će vam biti saopštena pre kupovine. Za više informacija, posetite stranicu Načini plaćanja ›

Mogu li da platim karticama?

Da. Primamo sve popularne kreditne i debitne kartice.

Preferiramo da vašu porudžbinu ili avans platite karticom.

Za više informacija, posetite stranicu Načini plaćanja ›

Politika vraćanja, odustajanja i naplata depozita

Za proizvode koji se izrađuju i/ili uvoze po porudžbini, naplaćuje se depozit u visini od oko 50% cene porudžbine, nekada i trošak usluge izrade/projektovanja. Kupac ima pravo da odustane od kupovine isključivo ako da je kupljena roba sa stanja (nije izrađivana za kupca), i samo ako roba nije nošena, i/ili oštećena (izgrebana, vidno pohabana).

PRAVO NA ODUSTAJANJE • Kupac nema pravo da odustane od ugovora kada se roba proizvodi/uvozi prema posebnim zahtevima potrošača, shodno članu 37 zakona o zaštiti potrošača (“Sl. glasnik RS”, br. 62/2014, 6/2016 – dr. zakon i 44/2018 – dr. zakon).

Kupac nema pravo da odustane od ugovora u slučaju isporuke robe proizvedene prema posebnim zahtevima potrošača ili jasno personalizovane, (burme, prstenje i sl).

O održavanju nakita

Polomio mi se dijamant

Dijamant, kao i bilo koji drugi kamen, nije neuništiv, i logično, ne može da se polomi sam od sebe. Svako oštećenje dijamanta je posledica nezgodnog udarca. Od trenutka kupovine odnosno predaje predmeta Kupcu, Kupac postaje vlasnik i odgovorno lice za predmet, a Prodavac prestaje da bude odgovoran za fizička oštećenja naneta kamenu i predmetu.

Uz kupovinu nakita, dobili ste vodiče, uputstva i upozorenja o tome da je nakit osetljiva roba, i da svaki kamen i komad nakita može da se ošteti, uništi, izgubi. Dijamant jeste izuzetno tvrd, ali to samo znači da ništa ne može da ga izgrebe; ne znači da nije krhak, lomljiv, sklon pucanju, da ne zahteva pažnju tokom nošenja.

Kamenje ne lepimo u naš nakit. Shodno svetskim standardnima i savremenim tehnikama, sitni delovi legure metala drže kamenje (krapne). Šanse da izbijete ili oštetite dijamant ili krapne su izuzetno male. Nakit iz kojeg je izbijen kamen ili nakit sa oštećenim kamenom može da se donese u neku od naših radnji, da se – nakon detaljnog pregleda – pokuša ugradnja zamenskog kamena, o trošku Kupca; a cena samog servisiranja odnosno popravke se formira nakon procene štete i saopštava se Kupcu na saglasnost. Može da se desi da je sam predmet pretrpeo oštećenje koje ne može da se popravi u našoj radionici. Posebnu pažnju zahtevaju predmeti koji imaju tanke elemente, puno sitnog kamenja, ili velik, izložen kamen. U celoj industriji juvelirstva ne postoji garancija proizvođača da se dijamant neće izbiti, izgubiti ili oštetiti.

Skrećemo Vam pažnju da tokom normalnog nošenja, nakit na ruci se haba, jer stalno dolazi u kontakt sa raznim predmetima koji su tvrđi od legure zlata.

Pazite da ne udarite prsten/burmu o druge predmete, pazite na vlakna peškira i džempera, na cibzare – dok stavljate ruku u torbe, pazite na zidove, kvake, dovratak, stolove i stolice, na sve posuđe i sl.

Vlakna peškira, džempera i sl. mogu polomiti, deformisati, pomeriti krapne (sitne držače kamenja), i zbog toga da dođe do ispadanja odnosno gubitka kamenja, a obratite posebnu pažnju na kontakt sa kvakama, escajgom, predmetima od stakla i na rajsferšlus kod torbi (svi ovi predmeti su tvrđi od legura zlata).

Ako posumnjate da je nakit pretrpeo fizičko oštećenje, donesite nam predmet na detaljan pregled.

Dijamant može da se smrska nezgodnim udarcem, bez da se krapne (nosači kamena) vidno oštete. Svaki kamen je uništiv: od besplatnog cirkona, do najskupljeg dijamanta.

Često se misli da su dijamanti svemogući, jer se na Mosovoj skali rangiraju kao najtvrđa supstanca. Nažalost, čak i dijamanti imaju svoje slabe tačke. Dakle, da, dijamanti mogu da puknu. Uz ovo dolaze i dobre i loše vesti. Loša vest je to da nijedan dijamant nije otporan na lomljenje, ali dobra vest jeste ta da je to retka pojava.

Dijamanti se lome kada se izlože udarcu, pa makar nesvesnom. Veoma je retka pojava da dijamant pukne, ali je izuzetno važno da se dijamantski nakit nosi obazrivo i sa pažnjom. Izbegavajte nošenje dijamantskog prstenja ako planirate da budete aktivni sa rukama. Ostavite ga na sigurnom mestu dok radite fizične poslove! Propisnom brigom o njemu, pobrinućete se da u njemu uživaju i vaši naslednici.

Požuteo prsten od belog zlata?

Vreme je za redovno održavanje.
O leguri belog zlata: u industriji juvelirstva standardna praksa i deo završne obrade jeste da se nakit od bele legure zlata presvlači slojem belog rodijuma (rodiniranje). Rodijum služi kao dodatan sloj zaštite, a ujedno daje konačnu belu boju nakitu od legure belog zlata (koja bi bez tretiranja rodijumom bila žućkasto-bele boje). Vremenom, usled nošenja i habanja nakita, sloj rodijuma se troši, polako nestaje, i zbog toga prsten od legure belog zlata postaje žućkaste boje. Kako bi se vratila bela nijansa predmetu, preporučljivo je da se predmet ponovo rodinira, o trošku Kupca.
Cena ponovnog rodiniranja u SAD košta oko 35, 70 ili 150 dolara – naša radionica predmete rodinira za 800 dinara (što je oko 8 dolara).
Usled nošenja i habanja nakita, zbog kontakta sa svakodnevnim predmetima, sloj rodijuma polako nestaje, i prsten od legure belog zlata postaje žućkaste boje (primetnije na širim burmama za razliku od uskog vereničkog prstenja). Kako bi se vratila bela nijansa predmetu, predmet treba ponovo rodinirati, po aktuelnom cenovniku.

pre i posle održavanja burme

Burma pre i posle održavanja – poliranje vraća sjaj, rodiniranje vraća belinu


 

prsten od belog zlata rodiniran i nerodiniran zlatara as pomoc i podrska edukacija

Oba prstena su od bele legure zlata, ali levi je presvučen slojem belog rodijuma, dok desni nije rodiniran. Sloj rodijuma se vremenom haba i skida, i zahteva ponovno rodiniranje u okviru redovnog održavanja nakita

 


 

pohaban prsten izgubio sjaj i belinu zlatara as pomoc i podrska copy

(Levo) Sveže rodiniran i poliran prsten pored (desno) pohabanog prstena sa kojeg se tokom nošenja skinuo sloj belog rodijuma.

 

KOLIKO DUGO TRAJE RODIJUM?
Dugotrajnost rodijuma zavisi od toga koliko često nosite prsten, i od toga koji je metal u osnovi. Sloj rodijuma najduže traje na nakitu od belog zlata. Takođe može da se nanese i na druge boje zlata, na roze i žuto zlato. Da, vaš prsten od žutog zlata može postati blještavo beo. Međutim, ukoliko se prsten aktivno nosi, lep izgled će biti kratkog veka, čak i ako se rodijum kvalitetno nanese. U globalu, rodijum se, od sveg nakita, najbrže skida sa prstenja. Većina ljudi jednom godišnje obnavlja sloj rodijuma na svom nakitu od belog zlata. Ukoliko nanosite beli rodijum na žuto ili roze zlato, vek trajanje varira od nekoliko meseci do godinu dana.

Koliko dugo traje rodijum?

Dugotrajnost rodijuma zavisi od toga koliko često nosite prsten, i od toga koji je metal u osnovi. Sloj rodijuma najduže traje na nakitu od belog zlata. Takođe može da se nanese i na druge boje zlata, na roze i žuto zlato. Da, vaš prsten od žutog zlata može postati blještavo beo. Međutim, ukoliko se prsten aktivno nosi, lep izgled će biti kratkog veka, čak i ako se rodijum kvalitetno nanese. U globalu, rodijum se, od sveg nakita, najbrže skida sa prstenja. Većina ljudi jednom godišnje obnavlja sloj rodijuma na svom nakitu od belog zlata. Ukoliko nanosite beli rodijum na žuto ili roze zlato, vek trajanje varira od nekoliko meseci do godinu dana.
Cena ponovnog rodiniranja u SAD košta oko 35, 70 ili 150 dolara – naša radionica predmete rodinira za 800 dinara (što je oko 8 dolara).
O leguri belog zlata: u industriji juvelirstva standardna praksa i deo završne obrade jeste da se nakit od bele legure zlata presvlači slojem belog rodijuma (rodiniranje). Rodijum služi kao dodatan sloj zaštite, a ujedno daje konačnu belu boju nakitu od legure belog zlata (koja bi bez tretiranja rodijumom bila žućkasto-bele boje). Vremenom, usled nošenja i habanja nakita, sloj rodijuma se troši, polako nestaje, i zbog toga prsten od legure belog zlata postaje žućkaste boje. Kako bi se vratila bela nijansa predmetu, preporučljivo je da se predmet ponovo rodinira, o trošku Kupca.
Usled nošenja i habanja nakita, zbog kontakta sa svakodnevnim predmetima, sloj rodijuma polako nestaje, i prsten od legure belog zlata postaje žućkaste boje (primetnije na širim burmama za razliku od uskog vereničkog prstenja). Kako bi se vratila bela nijansa predmetu, predmet treba ponovo rodinirati, po aktuelnom cenovniku.

pre i posle održavanja burme

Burma pre i posle održavanja – poliranje vraća sjaj, rodiniranje vraća belinu


 

prsten od belog zlata rodiniran i nerodiniran zlatara as pomoc i podrska edukacija

Oba prstena su od bele legure zlata, ali levi je presvučen slojem belog rodijuma, dok desni nije rodiniran. Sloj rodijuma se vremenom haba i skida, i zahteva ponovno rodiniranje u okviru redovnog održavanja nakita

 


 

pohaban prsten izgubio sjaj i belinu zlatara as pomoc i podrska copy

(Levo) Sveže rodiniran i poliran prsten pored (desno) pohabanog prstena sa kojeg se tokom nošenja skinuo sloj belog rodijuma.

Zašto mi burma ne izgleda kao prvog dana?

Vreme je za redovno održavanje.
Nakit, posebno onaj koji se nosi na prstima – prsten ili burma – su veoma delikatni proizvodi, koji zahtevaju pažnju prilikom svakodnevnog nošenja. Što je pažnja koju mu poklanjate veća, duže će trajati i izgledati skoro kao nov. Nakit koji se nosi na rukama nikada ne može izgledati u stanju u kom je kupljen, kao i u stanju u kome se nalaze minđuše ili ogrlica, jer takvi predmeti ne dolaze u kontakt sa tvrdim i grubim površinama, kao oni koji se nose na prstima – prsten/burma.
Plemeniti metali su prilično mekani, i pored toga što se legiraju sa drugim metalima, pa tako 14k zlato ima “svega” 58,5% čistog zlata, dok ostatak čine drugi metali kao što bakar, nikl, cink, srebro; 18k zlato ima 75% čistog zlata, dok ostatak čine drugi metali gore pomenuti; a recimo 8k zlato ima 33% čistog zlata, dok ostatak čine drugi metali (8k zlato je najtvrđa legura zlata od ove tri nabrojane, ali nedovoljno tvrda, da bi se za nju reklo da je najdugotrajnija za nošenje, i da na njoj neće ostajati vidljivi tragovi nošenja), oni su i dalje veoma mekani, o čemu se više nalazi u sekciji “Mosova skala tvrdoće”.
Na primer:
 • 8k zlato se nalazi na 4. stepenu tvrdoće (od 10);
 • 14k zlato se nalazi između 3-4. stepena tvrdoće (od 10);
 • 18k zlato se nalazi ispod 3. stepena tvrdoće (od 10).
Ukoliko želite da vaš nakit izgleda uvek “kao nov” (koliko je to moguće), o nakitu bi trebalo da se vodi računa, što podrazumeva redovno održavanje. Ovo važi posebno za onaj nakit koji se nosi na rukama, jer je u stalnom kontaktu sa tvrdim predmetima iz okoline, koji ga nažalost, oštećuju.
Ne postoji predmet izrađen od plemenitog metala (bilo koje legure zlata ili platine), koji je otporan na sve vrste habanja i svakodnevnog nošenja, koštao taj predmet 50 evra ili 50.000 evra.
Visoka cena nekog proizvoda ne znači da je proizvod neuništiv, da ne može da se pohaba, izgrebe, odlomi deo, ulubi, da se polome krapne, ispadne (skupoceni) kamen, da se polomi proizvod na pola, odlomi parče, itd. Visoka cena podrazumeva da je proizvod neke finije legure, i/ili da sadrži drago kamenje, koje inače vredi više od samog zlata (na primer dijamant). Predlažemo je da donosite nakit na održavanje koje može da bude poliranje, ponovno nanošenje završne obrade (na burmama), čišćenje kamenja, rodiniranje, zatezanje krapni koje drže kamenje, itd.
pre i posle održavanja burme

Burma pre i posle održavanja – poliranje vraća sjaj, rodiniranje vraća belinu


Zašto mi se kamenje zamaglilo - ne sija kao prvog dana?

Vreme je za redovno održavanje.

Svaki kamen se prlja, bio on sintetički cirkon, dragi kamen u boji ili najskuplji dijamant. Sve ovo ne znači da nakit nije kvalitetan, ili da nije izrađen po svetskim standardima industrije. Radi se o normalnoj pojavi usled nošenja koja kod kamena izazivaju zamućenje, jer se na nakit nanose prirodna ulja kože, kreme, parfemi, nečistoće iz vazduha, a kod samog metala mehanička oštećenja u vidu ogrebotina. Čišćenje i poliranje postaje neophodno, kao deo redovnog održavanja. Predmeti koji se nose svakodnevno, češće i brže se habaju i prljaju. Kod širih burmi su uočljivija habanja u odnosu na uže prstenje. U zavisnosti od ophođenja prema prstenju, održavanje (poliranje rodiniranje čišćenje) može da bude učestalije ili ređe potrebno. Naš savet je da se nakit nosi sa posebnom pažnjom, skida češće, kao i da se kamenje kod kuće održava i čisti mekanom četkom za zube, penom neabrazivnog tečnog deterdženta, u kombinaciji sa toplom vodom, a čim se pojavi potreba, da se donese nakit na održavanje, što podrazumeva čišćenje, poliranje i rodiniranje u slučaju belog zlata. Ukoliko niste u mogućnosti da dostavite nakit kod nas na održavanje, on može da se održava i u mnogim lokalnim zlatarama (traži se usluga poliranja i rodiniranja).


pre i posle čišćenja kamenja

Kamenje pre i posle čišćenja

Servisiranje: troškovi i rokovi?

Nakit možete servisirati u našoj ili nekoj drugoj zlatarskoj radionici.

Ukoliko se odlučite za našu, donesite predmet do neke od naših radnji.

Očekivani rokovi:

 • Pregled predmeta traje do oko 7 dana.
 • Servisiranje (ukoliko je moguće) traje do oko 7 dana.

 

Mogući troškovi:

 • Sam pregled predmeta se ne naplaćuje
 • ukoliko niste u prilici lično da predate i preuzmete predmet: troškovi dostave po cenovniku kurira
 • servisiranje (korekcija, popravka) je najčešće 800 dinara ukoliko je izvodljiva
 • zamenski dijamant (manji) košta od oko 1.200 dinara do oko 9.000 dinara (veći) – po kamenu (precizan cenovnik po karataži kamena je izložen u prodajnim objektima)
 • opciono rodiniranje predmeta od legure belog zlata: 800 dinara po predmetu
 • poliranje se ne naplaćuje

Zašto mi je burma izgrebana? Zašto mi prsten ne sija više? Kamen je prljav, ne sija.

Vreme je za redovno održavanje.

BURME SE REPARIRAJU S VREMENA NA VREME. SJAJNE POVRŠINE NAKITA REPARIRAMO POLIRANJEM (PREDLAŽEMO JEDNOM GODIŠNJE). PRVOBITNI SJAJ KAMENJA SE VRAĆA ČIŠĆENJEM PREDMETA KOD KUĆE ILI U RADIONICI.

pohaban prsten izgubio sjaj i belinu zlatara as pomoc i podrska copy

(Levo) Sveže rodiniran i poliran prsten pored (desno) pohabanog prstena sa kojeg se tokom nošenja skinuo sloj belog rodijuma.


IZGREBANE BURME : održavanje prstenja, burmi, kamenja i nakita: nijedna završna obrada (sjaj, mat, pesak, ice-mat, i sve ostale), neće nakon nošenja ostati ista kao prvog dana. Usled svakodnevnog nošenja (pogotovo prstenja i burmi, koji se nalaze na rukama, a koji redovno dolaze u kontakt sa tvrdim i grubim površinama i predmetima) nakit se haba, sjajne površine matiraju, porvršina nakita se oštećuje.

prsten od belog zlata rodiniran i nerodiniran zlatara as pomoc i podrska edukacija

Oba prstena su od bele legure zlata, ali levi je presvučen slojem belog rodijuma, dok desni nije rodiniran. Sloj rodijuma se vremenom haba i skida, i zahteva ponovno rodiniranje u okviru redovnog održavanja nakita


Svaki kamen se prlja, bio on sintetički cirkon, dragi kamen u boji ili najskuplji dijamant. Sve ovo ne znači da nakit nije kvalitetan, ili da nije izrađen po svetskim standardima industrije. Radi se o normalnoj pojavi usled nošenja koja kod kamena izazivaju zamućenje, jer se na nakit nanose prirodna ulja kože, kreme, parfemi, nečistoće iz vazduha, a kod samog metala mehanička oštećenja u vidu ogrebotina. Čišćenje i poliranje postaje neophodno, kao deo redovnog održavanja.

pre i posle čišćenja kamenja

Kamenje pre i posle čišćenja


Predmeti koji se nose svakodnevno, pogotovo prstenje i burme, češće i brže se habaju i prljaju. Kod širih burmi su uočljivija habanja u odnosu na uže prstenje. U zavisnosti od ophođenja prema prstenju, održavanje (poliranje rodiniranje čišćenje) može da bude učestalije ili ređe potrebno. Naš savet je da se nakit nosi sa posebnom pažnjom, skida češće, kao i da se kamenje kod kuće održava i čisti mekanom četkom za zube, penom neabrazivnog tečnog deterdženta, u kombinaciji sa toplom vodom, a čim se pojavi potreba, da se donese nakit na održavanje, što podrazumeva čišćenje, poliranje i rodiniranje u slučaju belog zlata. Ukoliko niste u mogućnosti da dostavite nakit kod nas na održavanje, on može da se održava i u mnogim lokalnim zlatarama (traži se usluga poliranja i rodiniranja).

O tvrdoći nakita od zlata i platine, i završnim obradama: legura zlata i platine su relativno mekane legure (8K 333 je 4 na mosovoj skali, 14K 585 je 3,5-4, 18K 750 je najmekša legura – 2,8 na skali; platina je oko 4-4,5 na skali). Stakla (čaše, stolovi, prozori i ostale površine), čelične, kamene i druge tvrde površine (kao što su kvake, slavine, rajsferšlus, oprema u teretani, po zgradama i po kući) oštetiće, izgrebaće nakit koji se nosi na ruci. Repariranje predmeta vršimo shodno cenovniku i tehničkim mogućnostima. Svi predmeti od legura plemenitih metala se habaju usled normalnog nošenja: neki kupci nanesu vidna oštećenja već za par dana, neki za par nedelja, a neki tek za par meseci.

O leguri belog zlata: u industriji juvelirstva standardna praksa i deo završne obrade jeste da se nakit od bele legure zlata presvlači slojem belog rodijuma (rodiniranje). Rodijum služi kao dodatan sloj zaštite, a ujedno daje konačnu belu boju nakitu od legure belog zlata (koja bi bez tretiranja rodijumom bila žućkasto-bele boje). Vremenom, usled nošenja i habanja nakita, sloj rodijuma se troši, polako nestaje, i zbog toga prsten od legure belog zlata postaje žućkaste boje. Kako bi se vratila bela nijansa predmetu, preporučljivo je da se predmet ponovo rodinira, o trošku Kupca.

pre i posle održavanja burme

Burma pre i posle održavanja – poliranje vraća sjaj, rodiniranje vraća belinu

Uputstvo i saveti za bezbednije nošenje prstena

Skrećemo Vam pažnju da tokom normalnog nošenja, nakit na ruci se haba, jer stalno dolazi u kontakt sa raznim predmetima koji su tvrđi od legure zlata. Sjaj se gubi, javljaju se ogrebotine, a na površinu kamenja se zalepe kreme, parfemi i ostala prirodna ulja.

Pazite da ne udarite prsten/burmu o druge predmete, pazite na vlakna peškira i džempera, na cibzare – dok stavljate ruku u torbe, pazite na zidove, kvake, dovratak, stolove i stolice, na sve posuđe.

Vlakna peškira, džempera i sl. mogu polomiti, deformisati, pomeriti krapne (sitne držače kamenja), a obratite posebnu pažnju na kontakt sa kvakama, escajgom, predmetima od stakla i na rajsferšlus kod torbi (svi ovi predmeti su tvrđi od legura zlata).

Ako posumnjate da je nakit pretrpeo fizičko oštećenje, donesite nam predmet na detaljnan pregled.

Kamen može da se smrska nezgodnim udarcem, bez da se krapne (nosači kamena) vidno oštete. Svaki kamen je uništiv: od besplatnog cirkona, do najskupljeg dijamanta.

Moguća oštećenja

Skrećemo Vam pažnju da tokom normalnog nošenja, nakit na ruci se haba, jer stalno dolazi u kontakt sa raznim predmetima koji su tvrđi od legure zlata. Sjaj se gubi, javljaju se ogrebotine, a na površinu kamenja se zalepe kreme, parfemi i ostala prirodna ulja.

Pazite da ne udarite prsten/burmu o druge predmete, pazite na vlakna peškira i džempera, na cibzare – dok stavljate ruku u torbe, pazite na zidove, kvake, dovratak, stolove i stolice, na sve posuđe.

Vlakna peškira, džempera i sl. mogu polomiti, deformisati, pomeriti krapne (sitne držače kamenja), a obratite posebnu pažnju na kontakt sa kvakama, escajgom, predmetima od stakla i na rajsferšlus kod torbi (svi ovi predmeti su tvrđi od legura zlata).

Ako posumnjate da je nakit pretrpeo fizičko oštećenje, donesite nam predmet na detaljnan pregled.

Kamen može da se smrska nezgodnim udarcem, bez da se krapne (nosači kamena) vidno oštete. Svaki kamen je uništiv: od besplatnog cirkona, do najskupljeg dijamanta.

Fali ili oštetio se kamen

Kamen nikada ne ispadne/ošteti sam od sebe. Svako ispadanje/oštećenje kamena je posledica fizičkog oštećenja, a za fizička oštećenja ne možemo biti odgovorni.

Kamenje ne lepimo u naš nakit. Shodno najvišim svetskim standardnima i savremenim tehnikama, sitni delovi legure metala drže kamenje (krapne). Šanse da izbijete ili oštetite kamen ili krapne su izuzetno male. Nakit iz kojeg je izbijen kamen ili nakit sa oštećenim kamenom može da se donese u neku od naših radnji, da se – nakon detaljnog pregleda – pokuša ugradnja zamenskog kamena, o trošku Kupca; a cena samog servisiranja odnosno popravke se formira nakon procene štete i saopštava se Kupcu na saglasnost. Može da se desi da je sam predmet pretrpeo oštećenje koje ne može da se popravi u našoj radionici. Posebnu pažnju zahtevaju laganiji predmeti koji imaju tanke elemente po dizajnu, ili veliko, izloženo kamenje. U celoj industriji juvelirstva ne postoji garancija proizvođača da kamen nećete izbiti/oštetiti.

Skrećemo Vam pažnju da tokom normalnog nošenja, nakit na ruci se haba, jer stalno dolazi u kontakt sa raznim predmetima koji su tvrđi od legure zlata.

Pazite da ne udarite prsten/burmu o druge predmete, pazite na vlakna peškira i džempera, na cibzare – dok stavljate ruku u torbe, pazite na zidove, kvake, dovratak, stolove i stolice, na sve posuđe.

Vlakna peškira, džempera i sl. mogu polomiti, deformisati, pomeriti krapne (sitne držače kamenja), a obratite posebnu pažnju na kontakt sa kvakama, escajgom, predmetima od stakla i na rajsferšlus kod torbi (svi ovi predmeti su tvrđi od legura zlata).

Ako posumnjate da je nakit pretrpeo fizičko oštećenje, donesite nam predmet na detaljnan pregled.

Kamen može da se smrska nezgodnim udarcem, bez da se krapne (nosači kamena) vidno oštete. Svaki kamen je uništiv: od besplatnog cirkona, do najskupljeg dijamanta.

Redovno održavanje

 • Svaki prsten (kao i burma) zahteva redovno održavanje, poliranje, repariranje, čišćenje u našoj ili drugoj (lokalnoj) zlatarskoj radionici.
 • Kod kuće – zamagljeno kamenje – čistite mekanom četkom za zube, uz malo tečnog deterdženta, pod toplom vodom; jedan minut trljajte lagano sa svih strana.

pre i posle čišćenja kamenja

Kamenje pre i posle čišćenja


pre i posle održavanja burme

Burma pre i posle održavanja – poliranje vraća sjaj, rodiniranje vraća belinu


prsten od belog zlata rodiniran i nerodiniran zlatara as pomoc i podrska edukacija

Oba prstena su od bele legure zlata, ali levi je presvučen slojem belog rodijuma, dok desni nije rodiniran. Sloj rodijuma se vremenom haba i skida, i zahteva ponovno rodiniranje u okviru redovnog održavanja nakita


pohaban prsten izgubio sjaj i belinu zlatara as pomoc i podrska copy

(Levo) Sveže rodiniran i poliran prsten pored (desno) pohabanog prstena sa kojeg se tokom nošenja skinuo sloj belog rodijuma.


Vreme je da očistite verenički prsten

Složićemo se da verenički prsten dosta trpi – nosimo ga svakodnevno bez skidanja. Od prvog momenta kako ga stavimo na prst,
on je sa nama dok obavljamo obaveze, peremo sudove, i činimo razne druge stvari koje uključuju ruke.
Kao i sve što se nosi svakodnevno i dolazi u kontakt sa raznim proizvodima, i na prstenu to postane vidljivo.
Kada je u pitanju verenički prsten, simbol vaše ljubavi, poslednje što želite jeste da izgleda iznošeno i beživotno.
Kada pogledate u prsten i zapitate se da li mu je vreme za čišćenje, na ove tri stvari obratite pažnju:

 1. izgubljen sjaj
 2. zamagljenost
 3. vidljiva promena u boji

Ne brinite, vaš prsten nije zaista izgubio sjaj, samo je prikriven. S obzirom da se nosi bez prestanka, tokom dnevnih rutina on se zaprlja raznim nečistoćama, uljima, pa i bakterijama.
Svi dijamanti, pa i oni iz laboratorije, magnet su za masnoće i ulja – čak i prirodna ulja vaše kože mogu da se zalepe za njih.
Vremenom se oko kamena stvori omotač nečistoće, koji blokira svetlost i zamuti sjaj. Taj omotač raste iz dana u dan i postaje problem ako se prsten ne čisti prikladno.
Bez sumnje, svakodnevno perete vaš prsten vodom, ali to nije dovoljno. Potrebno mu je malo više nege i pažnje da se rastvori sva  ta uporna prljavština. Podelićemo sa vama nekoliko profesionalnih saveta, kako bi vaš prsten izgledao sjajno svakog dana.

SAVETI ZA ODRŽAVANJE VERENIČKOG PRSTENA

Navešćemo nekoliko načina da transformišete vaš verenički prsten, i nekoliko činjenica koje morate znati kako bi uvek bio u najboljem izdanju.

KAKO DA ČISTITE PRSTEN I KAKO DA OSTANE ČIST?

Sledeću metodu možete koristiti kod kuće, na bilo kojem kamenu i bilo kom metalu.

 • Deterdžent i voda, plus mekana četkica za zube
  Bez obzira na konfiguraciju vašeg prstena, najbolje je koristiti blagi deterdžent rastvoren u vodi. Sve što vam je potrebno jeste posuda, topla voda i deterdžent za sudove. Potopite prsten na 20-40 minuta, u zavisnosti od toga koliko je zaprljan.
  Ako je prekriven lakom za kosu, šminkom i losionima, uzmite mekanu četkicu za zube i dobro ga istrljajte. Isperite prsten toplom vodom. U slučaju da je ostalo još vidljivih nečistoća, ponovite prethodni korak i zatim ga ostavite da se osuši.

Ukoliko vaš prsten i dalje ne izgleda reprezentativno, vreme je da zatražite profesionalnu pomoć. Nakon što se vaš prsten očisti profesionalno, u zlatari, možete nastaviti da primenjujete gorepomenutu metodu kod kuće.

DA LI SE PRSTEN MOŽE PREVIŠE ČISTITI?

Odgovor je ne, kod prstena ne možete preterati sa čišćenjem, ukoliko se ono izvodi pravilno. Redovna upotreba težih hemikalija se nikako ne preporučuje. Time ćete oštetiti i kamen i metal. Najbolje je držati se navedene metode, jer je dovoljno blaga i može se ponavljati.

KOLIKO ČESTO ČISTITI VERENIČKI PRSTEN?

Pobrinite se da vaš prsten odaje savršen sjaj, tako što ćete ga održavati jednom u dve nedelje, jednom mesečno i dvaput godišnje.
Da pojasnimo…

 • Jednom u dve nedelje da uklonite nečistoće
  Kao što znate, dijamant je najtvrđi kamen. Zbog toga verovatno mislimo da možemo sa njim bilo šta. Svakodnevno nošenje ne predstavlja problem, ali nagomilavanje nečistoće i bakterija može to postati. Da to izbegnete, nežno čistite vaš prsten na svake dve nedelje. Potrebno vam je svega 20 minuta, činijica, deterdžent i mekana četkica za zube. Ne zaboravite na kraju da odstranite višak vlage tako što ćete utapkati mekan peškir. Takođe, nemojte nositi prsten narednih sat vremena.
 • Jednom mesečno detaljno čišćenje
  Stavite podsetnik u kalendar i odvojite malo vremena kako biste prsten detaljno očistili. Potopite ga u vodu pomešanu sa blagim deterdžentom, kako bi nestala sva prljavština koja je možda promakla na prethodnom čišćenju. Ne zaboravite, dijamanti jesu tvrdi i otporni, ali nisu neuništivi. Ne potapajte ih u vodu na duži vremenski period, ne koristite jake hemikalije i ne trljajte previše snažno. Možete oštetiti prsten, tačnije izgrebati dijamant ili ga rasklimati. Bitno je da koristite
  prikladne metode, kako biste na najbolji način brinuli o vašem nakitu.
 • Dvaput godišnje profesionalno čišćenje
  Toplo preporučujemo da se vaš prsten na svakih 6 meseci profesionalno pregleda i očisti. U zavisnosti od konfiguracije i stanja prstena, profesionalno održavanje je ili besplatno, ili košta vrlo malo. Svakako, rezultat koji se postigne zaista vredi. Stručan zlatar može da pregleda prsten, u slučaju da se kamen rasklimao, da je krapna koja drži kamen slučajno pomerena, i takođe može da očisti vaš prsten alatima koji vama nisu dostupni kod kuće.

Pratite ove jednostavne korake za čišćenje vereničkog prstena i zaštitićete ga od bakterija, nečistoće i masnoće, čineći da zadrži svoj prvobitni blistavi sjaj.

Izgleda da sam alergičan na zlato?

Ne možemo da budemo odgovorni, kao ni da refundiramo robu u slučaju pojave iritacije ili alergijske reakcije na nakit.

Garantujemo da su legure od kojih izrađujemo nakit odobrene sa strane Direkcije za mere i dragocene metale, i u skladu sa regulativama propisanim sa strane Ministarstva Privrede, takođe u skladu sa EU standardima legura zlata, srebra i platine. Alergijske reakcije se javljaju zbog prisustva nikla u leguri belog zlata, ili bakra u leguri roze i žutog zlata, dok su iritacije najčešće prouzrokovane zadržavanjem vlage, vode, sapunice ili kućnih hemikalija ispod prstena. Konsultujte se sa dermatologom ukoliko redovno dolazi do reakcije.

Otkud tamne fleke na mestu prstena?

Ponekad, zlatan nakit može da izazove crnilo kože ispod prstena, i za to postoji nekoliko razloga, osim finoće zlata. Budući da je zlato relativno mekano, meša se sa drugim metalima kao što su srebro, bakar i nikl, kako bi se povećala tvrdoća i dugotrajnost. Čistoća zlata se meri u karatima (ne mešati sa karatima kod dijamanata). Jedan karat iznosi 4,166% zlata, dok je 24 karata u stvari 100% čisto zlato. Večina nakita se proizvodi od 14k ili 18k zlata, što znači da sadrži oko 50% ostalih metala, koji mogu da izazovu promene u boji kože.

Ipak, kod nekih ljudi se dešava problem čak i kada nose nakit od najčistijeg zlata. Do toga dolazi usled drugih bioloških i hemijskih faktora iz okoline. U priobalju gde ima mnogo soli, u atmosferi se nalazi mnogo hlora. Elementi poput sumpora i hlora reaguju sa metalima iz nakita, izazivajući koroziju i crnjenje, te samim tim i koža ispod nakita pocrni.
Abrazivne čestice iz proizvoda za čišćenje, pa čak i šminka, mogu izazvati raspadanje metala i proizvesti finu crnu prašinu koja dalje pocrnjuje kožu.
Verovali ili ne, čak i znoj i kiselina koju koža ispušta može da izazove reakciju sa legurom zlata i promeni joj boju.
Pre nego što se otarasite svog zlatnog nakita – ili osobe koja vam ga je poklonila – zbog toga što vam izaziva promene na koži, predlažemo vam da skidate nakit prilikom plivanja, vežbanja, fizičkih poslova, čišćenja hemikalijama, i prilikom svih ostalih aktivnosti koje mogu da izgrebu ili oštete zlato. Takođe, veoma je važno da čistite nakit prikladnim sredstvima kako biste uklonili nečistoće, znoj ili hemikalije, koji reaguju sa metalima u vašem nakitu, i na taj način ćete sprečiti propadanje nakita.

Ne možemo da budemo odgovorni, kao ni da refundiramo robu u slučaju pojave iritacije ili alergijske reakcije na nakit.

Garantujemo da su legure od kojih izrađujemo nakit odobrene sa strane Direkcije za mere i dragocene metale, i u skladu sa regulativama propisanim sa strane Ministarstva Privrede, takođe u skladu sa EU standardima legura zlata, srebra i platine. Alergijske reakcije se javljaju zbog prisustva nikla u leguri belog zlata, ili bakra u leguri roze i žutog zlata, dok su iritacije najčešće prouzrokovane zadržavanjem vlage, vode, sapunice ili kućnih hemikalija ispod prstena. Konsultujte se sa dermatologom ukoliko redovno dolazi do reakcije.

Šta treba da znam o biserima?

Biseri su organska materija i iz tog razloga su dosta mekši od dragog kamenja.
Vrlo ih je lako ogrebati ili slomiti. Zato se biseri retko ugrađuju u prstenje, a češće u ogrlice i minđuše, jer tako ne dolaze u dodir ni sa čim što ih može oštetiti.

Biseri se obično kače na svilene konce, i pletu se jedan po jedan. Prilikom održavanja moramo da vodimo računa kako o biseru tako i o svilenom koncu. Ukoliko primetite neke promene na koncu (istegljenost ili promenu u boji), vreme je da se vaša niska
preniže. Prenizavanje se preporučuje na svake 2-3 godine.

Biseri crpe vlagu iz vazduha i iz vaše kože, i zato ih treba što više nositi. Osetljivi su na lakove za kosu, parfeme, pa i na znoj.

Biseri su alkalni, i to ih čini osetljivim na sve što nema isti PH nivo.

Nakon svakog nošenja, uzmite mekanu krpicu i sa malo destilovane vode blago prebrišite svoju ogrlicu. Ukoliko su izgubili sjaj, možete upotrebiti i kapljicu maslinovog ulja. Nakon toga ih odložite u kutiju.

Ne odlažite ih tako da dolaze u kontakt sa drugim nakitom, jer može doći do grebanja.
Nikada ne odlažite bisere u visećem položaju, jer to rasteže konac i može doći do kidanja. Odložite ih raširene na ravnu površinu.

Prilikom putovanja, spakujte ih u kesicu od mekane tkanine.

Biseri su osetljivi na toplotu i sunce.

Držite ih dalje od sunčeve svetlosti kad god ih ne nosite. Nipošto ne koristite plastične kese. Tako sprečavate izvor vlage iz vazduha. Dakle, najbolje ih je čuvati u pamučnoj kesici, u kojoj mogu da “dišu”, u nevisećem položaju i u fioci gde ne dopire sunce.

Čuvanje bisera u sefu dolazi u obzir jedino ako pored njih ostavite čašu vode koja će obezbediti neophodnu vlagu.

Što se tiče čišćenja, proces je vrlo jednostavan.

Osnovno sredstvo za čišćenje jeste voda. Izbegavajte vodu sa česme, jer sadrži dosta hlora i kamenca. Upotrebite destilovanu vodu. Oprezno sa količinom vode, jer previše nakvašen svileni konac može da se razvuče i pukne.

 • Na dno posude stavite čistu krpu. Uspite destilovanu vodu i dodajte malo blagog prirodnog sapuna. Ne koristite deterdžent. Potopite
  bisere u vodu da se natope.

U većini slučajeva, ovo je sasvim dovoljno.

 • Ukoliko treba detaljnije čišćenje, koristite potpuno čistu četkicu za nanošenje šminke.

Zatim sledi faza ispiranja.

 • Uzmite novu posudu i čistu krpu (prethodna je natopljena sapunom). Ponovite postupak kao i prethodni, koristeći samo destilovanu vodu, bez sapuna.
 • Nakon toga ih položite na mekan peškir i ostavite da se osuše. Držite dalje od sunca. Kada peškir bude potpuno suv, znači da su i biseri suvi.

Ostale informacije

Varijabilni faktori prilikom izrade nakita

NAPOMENA: Prilikom poručivanja nakita na osnovu uzoraka koje ste lično videli i probali, moguća su sitna odstupanja između finalno izrađenih predmeta i tih uzoraka, u vidu varijabilnih faktora, kao što su: širina, debljina, nijanse i intenzitet boje legure zlata, i/ili crnog rodijuma, žute pozlate, roze pozlate, belog rodijuma, matiranosti završne obrade, unutrašnja i spoljašnja zaobljenost, oblik, subjektivni osećaj udobnosti. Sva moguća odstupanja su diskertna, ako uopšte dođe do njih. Veličina obima prstena/burme takođe može da odstupa, do pola broja od poručene veličine. Sitna odstupanja, do oko 10%, u merama (širina, debljina, zaobljenost, i sl.) izrađenog predmeta su moguća shodno industrijskim procesima.

Roba iz naše ponude se ne prodaje (ne naplaćuje) na gram. Cene nisu formirane po gramu.

Cene burmi formiramo po modelu, po veličini, širini, debljini, finoći, i broju i vrsti kamenja. Sitna odstupanja u merama (do 10%), shodno standardima i usled industrijskih procesa su moguća i ne uvažavaju se kao reklamacija.

Cene prstenja i ostalog nakita formiramo po modelu. Cena se ne formira po gramaži. Poručivanje izrade bilo koje veličine vereničkog prstena ne utiče na prodajnu cenu. Nakon kupovine prvog predmeta (prstena ili drugog nakita), svaki naredni izrađeni predmet, može da se razlikuje (od prethodnog predmeta) u gramaži i debljini, širini (do 10%). Modeli prstenja se izrađuju po predefinisanim kalupima, tehnikom livenja, prethodno izrađenim u 3D-u.

Svaka korekcija predmeta (prstena, burma, lanac) može da dovede do razlike u gramaži prstena. Prilikom skraćivanja odstranjena količina metala se ne vraća kupcu. Na ugovorenu cenu predmeta ne utiče korekcija veličine predmeta.

 

Da li dobijam neku garanciju uz kupljen nakit?

DEKLARACIJA OPISUJE VRSTU I FINOĆU PLEMENITOG METALA KAO I SPECIFIKACIJE  DRAGOG KAMENJA.

Na deklaraciji ćete naći podatak o finoći i boji legure predmeta od dragocenog metala (333 8k, 585 14k, 750 18k, 900 22k zlato, srebro 925, platina Pt950); takođe se deklariše i težina predmeta. Deklaracija sadrži i specifikacije dragog kamenja, kao što su: vrsta kamena, karataža odnosno težina, čistoća dijamanata, oblik, boja.

Koja su moja prava?

Prava Kupca (u skladu sa Zakonom o zaštiti potrošača):

 • 14 dana – Kupac ima pravo da odustane od kupovine ukoliko je kupovina obavljena na daljinu, van prostorija maloprodajnih objekata, pod uslovom da je isporučena roba sa stanja, i da roba nije korišćena/nošena, i/ili oštećena.
 • Prodavac je dužan da bez odlaganja, a najkasnije u roku od osam dana od dana prijema reklamacije, pisanim ili elektronskim putem odgovori Kupcu na izjavljenu reklamaciju. Odgovor Prodavca na reklamaciju Kupca mora da sadrži odluku da li prihvata reklamaciju, izjašnjenje o zahtevu potrošača i konkretan predlog i rok za rešavanje reklamacije
 • 15 dana – rok za rešavanje reklamacije. Prodavac je dužan da postupi u skladu sa odlukom, predlogom i rokom za rešavanje reklamacije, ukoliko je dobio prethodnu saglasnost Kupca. Ukoliko Prodavac iz objektivnih razloga nije u mogućnosti da udovolji zahtevu Kupca u roku koji je dogovoren, dužan je da o produžavanju roka za rešavanje reklamacije obavesti Kupca i navede rok u kome će je rešiti.

Ima li razlike između brilijanta i dijamanta?

Brilijant je naziv popularnog kružnog brusa, dok termin dijamant opisuje vrstu kamena.

Specifično izbrušen komad rude dijamanta je, dakle, brilijant. Dijamant je naziv vrste prirodne rude, kamena. Svejedno je da li govorite da je nakit sa dijamantom ili sa brilijantom, svakako se radi o istoj stvari. Termin “brilijant” samo dodatno definiše oblik brušenog kamena.

Kako da se ophodim prema burmama sa keramikom?

Keramička Burma zahteva posebnu pažnju.

NAKIT SA KERAMIKOM zahteva posebnu pažnju! Keramika je relativno tvrd materijal ali je takođe sklon pucanju i lomu. Lom keramike se smatra fizičkim oštećenjem i popravlja se shodno cenovniku

Cenovnik usluga

SERVISIRANJE / ODRŽAVANJE

POZLATA / RODINIRANJE 800.-

POLIRANJE (sjajna završna obrada) besplatno

POPRAVKE min. 800.-
(moguće su skuplje popravke, i naplata zamenskog kamenja)

REPARACIJA mat završnih obrada 800.-

GRAVURA je moguća samo prilikom poručivanja (izrade), i samo kod određenih modela / kolekcija – Ne graviramo naknadno (u već izrađen nakit), ne prepravljamo/brišemo postojeće gravure.

LANČIĆI (dodavanje alkice za kraće podešavanje)
min. 800.-

KOREKCIJA VELIČINE

SKRAĆIVANJE PRSTENA 800 – 1.600

(prvo skraćivanje je gratis ukoliko je prsten kupljen sa stanja, i samo u roku od 30 dana od kupovine)

POVEĆANJE PRSTENA ZA BROJ min. 800

(prva korekcija je gratis ukoliko se prsten širi za jedan broj, i ukoliko je prsten kupljen sa stanja, i samo u roku od 30 dana od kupovine)

POVEĆANJE PRSTENA ZA VIŠE BROJEVA
min. 2.400.-

KOREKCIJA BURME (samo ako dizajn dozvoljava)
min. 800.-

Uslovi servisiranja

PRUŽALAC USLUGE PREDAT PREDMET ŠALJE RADIONICI KOJA ĆE PROCENITI I JAVITI IZVODLJIVOST, ROK I CENU KOREKCIJE ILI POPRAVKE. Prosleđivanje radionici i procena izvodljivosti najčešće traje manje od 7 dana. Nakon procene i potvrde saglasnosti korisnika usluge, sama korekcija/popravka najčešće traje manje od 10 dana.

Sve korekcije, popravke i održavanja se naplaćuju prema aktuelnom cenovniku, koji je istaknut u prodajnim objektima.

Ukoliko se predmet skraćuje odstranjivanjem parčeta metala, ono se ne vraća korisniku usluge. Smanjenje, ili bilo koja vrsta korekcije veličine ne umanjuje prethodno ugovorenu prodajnu cenu.

Prilikom povećanja veličine, korekcija može da podrazumeva unutrašnje brušenje (predmet može da se diskretno istanji, težina može neznatno da se umanji), ili da iziskuje dodavanje parčeta legure zlata (prema cenovniku).

Prilikom bilo koje vrste korekcije, predmet se neretko polira, zbog čega gravure i ostale oznake mogu biti trajno i nepovratno uklonjene. Nismo u mogućnosti da ponovo graviramo u predmet (dostupne su vam uslužne graverske radnje).

OGRANIČENJE ODGOVORNOSTI: Ukoliko razlika u velilčinama bude prevelika za uspešnu korekciju, ili radionica proceni da predmet ima određene elemente dizajna ili poziciju i tehniku ugradnje kamenja, zbog čega korekcija možda ne bi bila uspešna, ona neće biti izvedena/pokušana. Korisniku usluge će biti ponuđena opcija odustajanja od usluge, ili (ukoliko je dostupna) opcija izrade novog predmeta, (ukoliko je model i dalje deo ponude, nije nošen i vraćen u roku od 30 dana). Korigovane predmete najčešće ne korigujemo ponovo.

Mogući su vidljivi tragovi uspešne korekcije, u vidu promene oblika šine prstena, linije i tačkica na mestu spoja/vara, i žućkaste površine (trag tzv. lota koji se koristi u industriji za spajanje metala). Navedeni tragovi su standardna pojava shodno industrijskim procesima i standardima.

Tokom održavanja: poliranje i nanošenje mat završne obrade može da ukloni sloj belog rodijuma sa predmeta od bele legure zlata i/ili unutrašnje gravure i ostale oznake. Ponovno rodiniranje predmeta se vrši po cenovniku, u dogovoru sa Korisnikom usluge.

ODRICANJE ODGOVORNOSTI: Tokom pokušaja popravke već oštećenog predmeta (deformisan, polomljen, udaren i sl.), može doći do većeg oštećenja. Usled udarca već oštećen kamen može da se raspadne tokom pokušaja popravke, oslabljena krapna da se odlomi. Pružalac usluge nije odgovoran za novonastale štete. Ne garantujemo uspeh popravke. Ovim ugovorom Korisnik usluge preuzima odgovornost i rizike mogućih novih materijalnih šteta usled pokušaja popravke oštećenog predmeta.

Cene nakita iz naše ponude nisu formirane po težini. Svaki model ima svoju cenu. Zadržavamo pravo na sitna odstupanja u merama, shodno industrijskim standardima i procesima. Prstenje se izrađuje po predefinisanim i već izrađenim 3D kalupima, tehnikom livenja. Nakon kupovine prvog prstena, svaki naredni izrađeni prsten istog modela, može da se razlikuje u težini i merama (do 10%).

Imate još pitanja?

Kontaktirajte sa nama. Stojimo vam na raspolaganju.