Priručnik o uslovima kupovine, reklamacijama i odgovornosti

Zlatara AS je kreirala ovaj sajt (u polju adrese u Vašem pretraživaču glavni domen mora da bude www.zlatara-as.rs ) na kojem možete lako i udobno da istražite našu ponudu, da stupite u kontakt sa Zlatarom AS, ali takođe i da poručite nakit ili ostale proizvode. Zlatara AS je definisala pravila i uslove kupovine, shodno zakonskim regulativama, koja su važeća i obavezujuća i koji Vam obezbeđuju jasnu, sigurnu i jednostavnu kupovinu.

Uvod

Ovim dokumentom precizno su definisane obaveze koje imaju obe strane – Vi (Kupac) i Zlatara AS (Prodavac). Obaveze, odgovornosti i uslovi kupovine su navedena u nastavku teksta. Zadržavamo pravo na promenu ovih uslova, bez obaveze da obavestimo Kupca o izmenama odredbi, stoga vam preporučujemo da pre svake kupovine ponovno pročitate ovaj dokument. Važeći dokument je uvek onaj koji je aktuelan na sajtu.

Verzija i datum teksta: 4.2.1 / 16.10.2019.

Slanje robe kurirskom službom

Poručenu robu (ukoliko se nalazi na stanju) ćemo predati kurirskoj službi u najkraćem mogućem roku (obično narednog radnog dana). U slučaju da se naručena roba izrađuje po porudžbini, rok za izradu i dostavu se javlja Kupcu. Očekivano vreme dostave od momenta slanja je jedan do dva radna dana – na teritoriji Srbije, dva do deset dana ukoliko se šalje međunarodnom kurirskom službom. Na vreme isporuke mogu da utiču vanredne situacije, vremenske nepogode, i ostale više sile. Kurirske službe ne dostavljaju na teritoriju Kosova. U nekim situacijama je moguća i međunarodna dostava. Kupac je u obavezi da dostavi tačne podatke prilikom poručivanja, u suprotnom porudžbina se otkazuje. U slučaju da se prilikom poručivanja robe jave određene nejasnoće, Prodavac će u najkraćem roku stupiti u kontakt sa Kupcem kako bi se tačno utvrdili svi detalji porudžbine, adresa i ostale kontakt informacije.

Politika vraćanja, odustajanja i naplata depozita

Za proizvode koji se izrađuju po porudžbini, naplaćuje se depozit u visini od oko 50% cene porudžbine, nekada i trošak usluge izrade, projektovanja i konsultacije. Kupac ima pravo da odustane od kupovine ukoliko je kupovina obavljena na daljinu, pod uslovom da je roba sa stanja, i da roba nije nošena, i/ili oštećena. Ako je roba izrađivana po porudžbini (burme i sl.), Kupac nema pravo na odustajanje. Kupac nema pravo da odustane od ugovora u slučaju isporuke robe proizvedene prema posebnim zahtevima potrošača ili jasno personalizovane. Nakon poručivanja robe, Kupac može da se informiše o statusu svoje porudžbine putem standardnih metoda komunikacije koje se nalaze u dnu svake stranice sajta Prodavca. U slučaju poteškoća prilikom isporučivanja robe, Prodavac će u stupiti u kontakt sa kurirskom službom. Ukoliko Prodavac iz nije u mogućnosti da organizuje dostavu robe, Kupac će biti obavešten.

Deklaracija o specifikacijama nakita

Štampana deklaracija sadrži podatke o leguri plemenitog metala.

Na deklaraciji možete naći podatak o sastavu i finoći legure predmeta od dragocenog metala (585 14k, 750 18k, 900 22k zlato, srebro, platina) i boji (belo, žuto ili roze); takođe se deklariše i precizna težina predmeta. Na deklaraciji se nalazi i datum kupovine uz pečat Prodavca. Ovim dokumentom Prodavac stoji iza svakog prodatog proizvoda, kao i tačnosti informacija deklarisanih specifikacija.

Ispadanje kamenja i saniranje

Kamen nikada ne ispadne sam od sebe. Svako ispadanje kamena se smatra fizičkim oštećenjem.

Kamenje ne lepimo u naš nakit. Shodno svetskim standardnima i tehnikama, sitni delovi legure dragocenog metala drže kamenje. Šanse da vam ispadne kamen su izuzetno male. Oko 1:200 za centralni kamen, dok za ukrasno sitno kamenje oko 1:1000 (upravo ovakav statistički prosek potvrđuje visok kvalitet ugradnje kamenja). Nakit iz kojeg fali kamen može da se donese na popravku, odnosno na ugradnju zamenskog kamena, o trošku Kupca, cena se formira nakon procene štete. Cirkone zamenjujemo bez naknade, a drago kamenje i dijamante shodno standardnom cenovniku. Ukoliko se ustanovi da je predmet pretrpeo veće oštećenje, jedino rešenje je izrada novog nakita, u kom slučaju će Kupcu to biti predloženo. Cena izrade novog predmeta je najverovatnije između 40 i 140 € (informativna procena na osnovu velike većine ponovnih izrada). Posebnu pažnju zahtevaju laganiji predmeti koji imaju tanke elemente po dizajnu. Nezgodnim udarcem relativno je lako iskriviti krapne (držače kamenja), i samim tim narušiti konstrukciju prstena, zbog čega dolazi do ispadanja kamena. Za nošenje takvog nakita, potrebna je posebna pažnja. Ne garantujemo za otpornost naših proizvoda na hemijska i fizička oštećenja, koja mogu da nastanu usled kontakta sa abrazivnim hemikalijama, ili usled nošenja nakita. Legure zlata su relativno mekane, zbog čega su podložni krivljenju, lomljenju, deformisanju, fizičkom oštećenju, i/ili habanju. Dijamanti, cirkoni i drago kamenje jesu tvrde, ali nisu neuništive – usled nezgodnog udarca mogu da puknu, da se polome (delimično ili u celosti). Ne postoji garancija proizvođača koji garantuje da nećete kamen izgubiti ili oštetiti. Sva navedena oštećenja se smatraju fizičkim oštećenjima.

Troškovi dostave

Unutar teritorije Republike Srbije, troškovi dostave poručene robe su oko 300 dinara. Troškovi dostave zavise od kurirske službe. Uglavnom Prodavac pokriva sve troškove dostave. Neke kurirske službe naplaćuju usluga prenos novca ukoliko se odlučite za plaćanje porudžbine pouzećem. Međunarodne dostave, unutar EU, ukoliko su moguće, koštaju oko 80€.

Naplata

Prilikom poručivanja proizvoda iz online internet SHOP-a Prodavca, poručenu robu možete da platite na više načina:

  • pouzećem, što podrazumeva plaćanje dogovorenog iznosa gotovinom, u dinarima kurirskom službeniku, po preuzimanju paketa
  • lično u poslovnici Prodavca, gotovinom
  • pravna lica mogu da plate robu po fakturi.

Veličina prstiju

Obim prstiju svakodnevno oscilira; najmanje plus-minus jedan broj.

Trenutak u kome se procenjuje veličina prsta je odlučujuć za porudžbinu. Naši prodavci su iskusni da stručno procene koja veličina prstena je najverovatije idealna za Kupca, ali Kupac donosi finalnu odluku o veličini prstena koja će biti izrađena. Nije svejedno da li se prsti mere u letnjem ili zimskom periodu, ujutru ili uveče. Sasvim je moguće da prsten koji ste poručili (na dan preuzimanja ili kasnije tokom nošenja) ne budu savršeno odgovarao, zbog raznih uticajnih faktora (toplo ili hladno vreme, privremeno oticanje prstiju, promena telesne mase, subjektivni doživljaj dana kada se uzimala mera, pokvašeni prsti, itd). Naš predlog je da se prsten svakako nosi par meseci, kako bi se dala šansa prstima da se prilagode. Zbog navedenih razloga, uz naše savete, Kupac donosi konačnu odluku o veličini za koju veruje da će odgovarati. Ukoliko nakon određenog vremena veličina prstena ipak ne bude odgovarala, predložićemo način za rešavanje problema.

Korekcije veličine

U principu ne korigujemo burme ili prstenje.

Burme bez kamenja najčešće možemo besplatno da proširimo. Burme sa kamenjem je problematično zbog malih, precizno nameštenih krapnica što drže kamenje, i ne mogu da se koriguju. Prstenje možemo često lako da skratimo, kvalitetno, besplatno. Ukoliko procenimo da je moguće izvesti korekciju burme ili prstena na kvalitetan način, Kupcu će biti ponuđena takva opcija. Burme i vereničko prstenje neretko imaju po dizajnu određenu teksturu, keramiku, gravuru, šare i motive, ili cirkone, zbog čega nije ih moguće korigovati. Tada je jedino rešenje izrada novog predmeta. Cena izrade novog predmeta se posebno formira: izrada novog prstena je najčešće oko 40-70€, uske ili lagane burme oko 50-80€, široke ili masivne burme oko 90-150 € (navedene cene su pod uslovom da se originalan predmet vrati na recklažu materijala). Trajanje izrade novog predmeta je 1-4 nedelje.

Održavanje nakita i sjaja kamenja

Sjajne površine nakita besplatno poliramo (predlažemo jednom godišnje). Originalan sjaj cirkona, dragog kamena i dijamanta se postiže čišćenjem prstena u našoj radionici, naravno bez naknade.

O završnim obradama: Legura zlata je relativno mekana legura. Stakla, čelične i tvrde površine (kao što su kvake, slavine, cibzari) će oštetiti, izgrebati prsten – naročito dno prstena. Održavanje određenih završnih obrada (kao što su razne vrste mat obrada) ili površine sa teksturama potrebno je poslati radionici na repariranje. Reparacije se naplaćuju 0-30€ po predmetu. Reparacija traje 1-3 nedelje -ako je kompleksno, dan-dva ako je jednostavno poliranje u pitanju.

O leguri belog zlata: U industriji juvelirstva je stadnardna praksa i deo završne obrade da se nakit od bele legure zlata rodinira. Rodijum služi kao dodatan sloj zaštite, a ujedno daje konačnu belu boju nakitu od belog zlata (legura belog zlata bi bez tretiranja rodijumom bio diskrente krem, žućkaste nijanse). Vremenom, usled nošenja nakita, sloj rodijuma se haba i polako nestaje, otkrivajući osnovnu svetlo žutu boju legure. Da bi se postigao prvobitan sjaj i nijansa neutralne bele boje, potrebno je da se ponovo nanese rodijum (besplatno servisiranje traje par sati ili najduže par dana).

O sjaju nakita i kamenja: nakit, (naročito prstenje) i kamenje u nakitu gube sjaj i habaju se usled nošenja. Ovo ne znači da nakit nije kvalitetan. Ovo je standardna pojava u celoj industriji, jer se na nakit nanosi prirodna mast kože, kreme, nečistoće iz vazduha, Predmeti koji se nose svakodnevno, češće i brže se habaju i oštećuju, s toga je naš savet da se nakit nosi sa posebnom pažnjom, izbegavati kontakt sa oštrim i tvrdim predmetima. Uz konsultacije za konkretan komad nakita predložićemo pregled, poliranje, čišćenje i održavanje. Čišćenje je bepslatno.

Garancija i reklamacija

Prava Kupca (u skladu sa Zakonom o Zaštiti Potrošača):

  • 14 dana – Kupac ima pravo da odustane od kupovine ukoliko je kupovina obavljena na daljinu, pod uslovom da je roba sa stanja, i da roba nije nošena, i/ili oštećena; ako je roba izrađivana po porudžbini (burme i sl.), Kupac nema pravo na odustajanje.
  • Potrošač nema pravo da odustane od ugovora u slučaju isporuke robe proizvedene prema posebnim zahtevima potrošača ili jasno personalizovane (burme i sl.)
  • 7 dana – Kupac ima pravo da odustane od kupovine ukoliko je kupovina obavljena lično, u prodajnim prostorima, pod uslovom da je roba sa stanja, i da roba nije nošena, i/ili oštećena; ako je roba izrađivana po porudžbini (burme i sl.), Kupac nema pravo na odustajanje
  • Prodavac je dužan da bez odlaganja, a najkasnije u roku od osam dana od dana prijema reklamacije, pisanim ili elektronskim putem odgovori potrošaču na izjavljenu reklamaciju. Odgovor prodavca na reklamaciju potrošača mora da sadrži odluku da li prihvata reklamaciju, izjašnjenje o zahtevu potrošača i konkretan predlog i rok za rešavanje reklamacije
  • 15 dana – rok za rešavanje reklamacije. Prodavac je dužan da postupi u skladu sa odlukom, predlogom i rokom za rešavanje reklamacije, ukoliko je dobio prethodnu saglasnost potrošača. Ukoliko prodavac iz objektivnih razloga nije u mogućnosti da udovolji zahtevu potrošača u roku koji je dogovoren, dužan je da o produžavanju roka za rešavanje reklamacije obavesti potrošača i navede rok u kome će je rešiti.

PONAVLJAMO: Ne garantujemo za otpornost naših proizvoda na hemijska i fizička oštećenja, koja mogu da nastanu usled kontakta sa abrazivnim hemikalijama, ili usled nošenja nakita. Legure zlata su relativno mekane, zbog čega su podložni krivljenju, lomljenju, deformisanju, fizičkom oštećenju, i/ili habanju. Dijamanti, cirkoni i drago kamenje jesu tvrde, ali nisu neuništive – usled nezgodnog udarca mogu da puknu, da se polome (delimično ili u celosti). Ne postoji garancija proizvođača koji garantuje da nećete kamen izgubiti ili oštetiti. Sva navedena oštećenja se smatraju fizičkim oštećenjima. Servisiranje i održavanje mnogih navedenih ficičkih oštećenja je često besplatno, dok se zamena dragog kamenja naplaćuje po aktuelnom cenovniku. Nekada je neophodno da se (uz doplatu) izradi i nov predmet.

Deklaracija i sertifikat za drago kamenje

Štampana deklaracija sadrži specifikacije dragog kamenja.

Deklaracija za drago kamenje i dijamante sadrži podatke o specifikacijama dragog kamenja. Ovim dokumentom Prodavac garantuje za tačnost deklarisanih specifikacija dragog kamenja. Sve detalje sa deklaracije možete proveriti i potvrditi kod bilo kog gemologa širom sveta. Deklaracija sadrži podatke o vrsti kamena, karataži odnosno težini kamena (eng. carat), čistoći (eng. clarity), o vrsti brusa (eng. cut), i boji (eng. color).

Nakit sa keramikom

zahteva posebnu pažnju

Keramika je relativno čvrst, tvrd, rigidan materijal, ali sklon pucanju i lomu usled jačeg udarca, odnosno pada na tvrde površine. Lom keramike nije pokriven garancijom i smatra se fizičkim oštećenjem. Repariranje jedne oštećene burme sa keramikom košta oko 50-80€.

Iritacije i alergijske reakcije

Ne možemo da budemo odgovorni, i ne možemo da refundiramo robu u slučaju pojave bilo kakve iritacije ili alergijske reakcije na nakit.

Garantujemo da su legure od kojih izrađujemo nakit u skladu sa nacionalnim regulativama, kao i EU standardima legura zlata, srebra i platine. Alergijska reakcija može da nastane zbog prisustva Nikla u leguri belog zlata, i bakra u leguri roze zlata, međutim iritacije su najčešće prouzrokovane zadržavanjem vlage, vode, sapunice ili kućnih hemikalija koje isušuju deo tela gde se nakit nosi. Predlažemo da ruke i nakit properite i osušite temeljno. Svakako se konsultujte sa dermatologom ukoliko redovno dolazi do iritacije.

SAGLASNOST I PROMENE USLOVA

Kupovinom u Zlatari AS, kao i korišćenjem naših usluga veb-sajta, SHOP-a, internet prodavnice, “Kartica Vernosti” i “Poklon Kartica“, kao i telefonskog poručivanja, ili poručivanja putem elektronske pošte, potvrđujete da ste pročitali, razumeli i složili se sa gore navedenim  “Uslovima kupovine“. Prodavac se obavezuje da će se pridržavati svega navedenog, a sve promene uslova postaju važeće na dan objave novog dokumenta.

Imate pitanja?

Kontaktirajte nas. Stojimo vam na raspolaganju. Kontakt stranica ›